Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Itt a palántázás ideje - Mikor mire figyeljünk?

2021.04.14
20:51
Forrás
Pannon RTV
A veteményesekben már lassan mögöttünk a saláta és az újhagyma ideje, azonban hamarosan lehet palántálni a paradicsomot és paprikát. A kiszámíthatatlan időjárás és az igencsak hűvös tavasz azonban még óvatosságra inti a kis- és nagytermelőket is.

Sós Attila tiszakálmánfalvi virág- és zöldségkertész ad ötleteket a kertészkedőknek, de lássuk, milyen témákban.

Pannon RTV/Juhász Géza

A hirtelen és nagy hőmérséklet ingadozások nem csak a szabad ég alatt termelt növényekre vannak kihatással. A fóliasátrakban is megtörténik, hogy egyik nap még hűteni, a másik nap pedig már fűteni kell, hogy ne essen kár a zöldségben vagy virágokban. Egyelőre még nem is ajánlatos a szabadban tartani a növényeket.

Pannon RTV/Juhász Géza

Korai vetésű növényeket már decemberben is szoktak ültetni, de például a paradicsom és paprika magjait általában januárban szokás elvetni, és áprilisban jön el lassan a palántálás ideje. A földnek és a levegőnek is most még alacsony a hőmérséklete, ezért ajánlott megvárni a májust.

Pannon RTV/Juhász Géza

A dísznövények, virágok általában különleges talajt igényelnek, pontosabban tőzeget, de a zöldség is gyakran jó tápértékű földben kezdi a fejlődést.

Pannon RTV/Juhász Géza

A virágokat elsősorban levéltetvek veszélyeztethetik ilyenkor. A paprika- és paradicsompalántát ekkor nem kell permetezni, de van, amire oda lehet figyelni, például a meztelen csigákra.

Pannon RTV/Juhász Géza

Tehát a kiskertekben is akad némi munka a növényekkel. Az időjárás stabilizálódásával és egy kis odafigyeléssel, lassan saját termést is fogyaszthat, aki azt szereti.

palánta
kertészet
növény
Sós Attila
virág

Most

14:31, Frissítve: 14:37

Megszépült Felsőhegy játszótere

A Felsőhegyi Önkéntes Központ aktivistái felújították a falu játszóterét és annak környékét, így megszépítve és biztonságosabbá téve azt a legkisebbeknek.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.