Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Itt van a tökszezon

2021.10.10
18:41
2021.10.10
21:51
Forrás
Pannon RTV
Csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy milyen ételt készítsünk a tökből.

Igazi őszi és téli vitaminbomba a sütőtök. Idén nem olcsó, mert viszonylag kevés termett belőle, de annál keresettebb. Akárcsak az ehetetlen, de szebbik változatát, a dísztököt is sokan vásárolják.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Szebbnél szebb, frissen beért dísztököktől roskadoznak a szabadkai Tejpiac asztalai. Sutus Áron sem tudott ellenállni a kísértésnek. „Készülünk mi is feldíszíteni az otthonunkat, itt az ősz tényleg, egy gyönyörű időszak előtt vagyunk, aztán majd a karácsonyra is készülődni fogunk, de az otthont feldíszíteni dísztökkel az egyik legjobb élmény ilyenkor ősszel a számunkra is, ahogy mindenki másnak is.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Sem a dísz-, sem a sütőtöknek nem kedvezett az időjárás. A tavasz hideg volt, aztán jött a forróság - mondta Pintér Anna palicsi termelő. Nagyjából fele annyi termett, mint egy átlagos évben. Azonban a viszonylag magas árak ellenére is nagy a kereslet. „A sütőtök így 80-tól 100, 150-ig, attól függ, a fajtától is függ. Mert vannak hibrid fajták, drágábbak. A dísztökök meg 50 dinártól 500 dinárig, attól függ.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Joso Kovačević Hokkaido tököt árusít. Sokat ültetett, de csak alig 200 kiló termett, leégett a napon - panaszolta a termelő. Darabját most 80 dinárért árusítja. A Hokkaido tökből kiváló krémleves készíthető. „Nem kell pucolni a héját, csak meg kell mosni. Megmosni, apróra összevágni kockára, megdinsztelni egy kis hagymával, nem szabad ételízesítőt tenni bele, és amikor már jó, mert gyorsan megpuhul, akkor azzal a botmixerrel fölveri, egy kis tejföllel, vagy olajat, de inkább tejfölt, ennyi az egész. Meg só. Semmi más nem megy bele.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A legjobban ott termett a sütőtök, ahol locsolták - mondta Csonka Éva, aki tambura-, ananász- és régi fajta dinkatököt kínál a piacon, 80 dináros kilónkénti áron. A tökből akár gibanica is készíthető. „Kimér három lapnak való lisztet, egy kis sót bele, azt megkeveri szárazon, utána egy kis zsírt vagy olajat, ki mit használ, azzal összedörzsöli, és tejjel vagy vízzel összegyúrja. Három lapot elnyújt, a tepsit megkeni, beleteszi, és a tököt, abba olyan három kiló tök kell, azt kicsavarja, megcukrozza, belerakja, és olajat meg fahéjat tesz bele, és úgy három réteg tészta van, és két réteg tök.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Nagy a kínálat és nagy a kereslet is a sütőtök iránt a szabadkai Tejpiacon. Reneszánszát éli, nem hiába, hiszen nagyszüleink idejében ősszel és télen ez volt az egyetlen vitamin-, ásványi anyag-, és nyomelemforrás. A férfiak számára különös gyógyhatással bír a tök magja is.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A sütőtök rengeteg béta-karotint tartalmaz, ami az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert. A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést, a kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. Kalóriatartalma alacsony. A tökmagban lévő fitoszterol jó hatással van a prosztatára. A szterolok különböző anyagcsere-folyamatokat normalizálnak. Egy szó mint száz, ha tehetjük, fogyasszunk tököt!

tök
piac
sütőtök
dísztök

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű