Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Japán cég érkezhet Újvidékre

2020.12.02
14:58
2020.12.02
17:50
Forrás
Pannon RTV
A tárgyalások végső szakaszában van a japán Nidec cég a szerbiai hatóságokkal egy gyár kiépítéséről Újvidéken.

Ha a városra esik a döntés, az elektromos járműveknek motorokat gyártó cég a jövő év folyamán kezdhetné meg itt működését. A befektetés értéke közel 2 milliárd dollár lenne.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Ha a japán cég Újvidék mellett dönt, akkor a szerbiai üzeme lenne az egyik legnagyobb Európában. Egyébként az Észak 4 ipari negyedbe tervezik a gyár megépítését. Ezzel számos más külföldi gyárhoz csatlakozna, mint például a Barry Callebaut, a Lear, vagy a BMTS Technology.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Természetesen nem mindegy, hogy milyenek egy szerződés részletei egy ilyen befektetés kapcsán, mivel az az élet több területére is kihat – nyilatkozta Dobranić Aranka közgazdász.

„Muszáj nézni, hogy ennek a munkahelynek milyen a minősége, tehát, hogy az a munkahely mennyivel járul hozzá ahhoz, hogy az állami kassza jobb legyen, ebből kifolyólag jobbak legyenek a kórházak, az iskolák, az óvodák, az, amit az államkasszából mi, állampolgárok fizetünk. Tehát ez az, amire oda kell figyelni. Ezért jó, hogy ha az állam jól befektet, jó befektetéseket hoz, akkor nekünk jó lesz.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A jelenlegi befektetésről szóló tárgyalások egy tágabb terv részét képezik, melyekkel Újvidék önkormányzata a városba szeretné vonzani a külföldi befektetőket.

Kiss Gyula, a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki frakcióvezetője: „Nagyjából nyolc évvel ezelőtt elképzeltük, hogy a város északi részén egy 450 hektáros területen ipari parkot létesítünk. Ennek az első lépésben egy 40 hektáros változata fel lett szerelve, és azonnal jelentkezett két autóalkatrészt gyártó cég, az Aptiv és a Lear gyár.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Több ezer munkás kapott munkalehetőséget az elmúlt évek folyamán az új cégek érkezésével. Ezek elsősorban betanított munkások, de az ipar fejlődésével nagyobb az érdeklődés és a komolyabb képzettség iránt is – mondta Kiss Gyula: „Ma már komoly technológiákat hoznak ide, és szeretnék azt fejleszteni. Úgyhogy több száz mérnök tud munkába állni ilyen módon, és így azt várjuk ettől a japán cégtől is, hogy ilyen fejlesztéseket tud ide, Európába biztosítani.”

Közösen Újvidék város vezetésével, tartományi és köztársasági szintű támogatással próbálják idecsábítani ezt a jelentős beruházást. Jelenleg a tárgyalások ötödik körénél tartanak.

Újvidék
beruházó
Japán
Nidec
ipari zóna
szerződés

Most

Népszerű

Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.

Pályázat falusi házak vásárlására

Június 28-án írják ki a fiatal házaspárok számára a falusi házak kiosztására irányuló pályázatot Szerbiában - ezt jelentette be Milan Krkobabić, vidékfejlesztéssel megbízott miniszter.