Ugrás a tartalomra

A járvány után újraindul a turizmus, de a háború miatt drágul

2022.05.25
20:41
Forrás
Pannon RTV
Egyes nyaralási úti célok esetében már a szállások árát is emelték, más országok ugyanakkor megtartották a régi árakat azzal az indokkal, hogy nem szeretnék elveszíteni a hozzájuk érkező turistákat.

A dráguláshullám az idegenforgalmi szektort sem kíméli. Az üzemanyagárak emelkedése miatt az utazási irodák is kénytelenek módosítani az árajánlatokon.

Alighogy eltörölték a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások többségét, a nyaralni szándékozóknak máris újabb kihívásokkal kell szembenézniük. Az orosz-ukrán válság következményei miatt ugyanis a tervezettnél mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlniuk, ha utazni szeretnének. Nem csak a repülőjegyek árai emelkednek, van, hogy már a szállásadók is jóval több pénzt kérnek el az éjszakázásokért, mint a tavaly.

Pannon RTV/Soós Georgina

Egy év alatt az üzemanyagok, a repülőutak és a szállások díja is emelkedett, ez pedig a már előre megvásárolt csomagokat is érinti. Nataša Šopot, utazási ügynök, Újvidék: „Amikor drágulásra kerül sor, akkor értesítjük az utazni vágyókat. Ha tényleg nagyobb gond van, és nincs lehetőségük hozzáfizetni, akkor természetesen keresünk más megoldást, ami a kedvükre lehet, olyan értelemben, hogy találunk egy kedvezőbb ajánlatot, amelynek az árát bevállalják, vagy valami mást. Végső esetben, ha semmi sem felel meg nekik, akkor természetesen itt vagyunk, hogy ezt rendezzük, visszaadjuk a pénzt."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Nem mindenhol emelkedtek az árak – ezt már egy belgrádi utazási irodánál mondták stábunknak. Számos egzotikus úti cél esetében az országok nem engedhetik meg maguknak azt, hogy elveszítsék a turistákat, ezért az árakon sem változtatnak.

Andrija Anđelković, utazási ügynök, Belgrád: „Egy perui utazás körülbelül 1500-2300 euróba kerül. Attól függ, melyik időszakban szeretne valaki oda utazni, hány éjszakát szeretne ott tölteni, és természetesen mi mindent tartalmaz a csomag. Peruba jelenleg oltási igazolással engedik be a turistákat. Az országok fokozatosan nyitnak, és ez az egyik első lépés, hogy elfogadják az oltási igazolást. Következő lépésként a negatív PCR-tesztet, majd az antigén-tesztet, míg végül teljesen ki nem nyitnak. Ez sablon szerint működik, ahogyan azt már tapasztaltuk is. Nem szoktunk változtatni az árakon. Tehát ha az ügyfél befizet egy csomagot, akkor ugyanaz az ár marad a végéig. Ha törlik a repülőjáratot, amire ritkán van példa, vagy ha árváltozás történik, partnereink ezt jelentik nekünk. Ha minimális az eltérés, mi magunk fedezzük az összeget. Ha pedig drasztikus árváltozás van a repülőjegyeket illetően, lemondjuk az utazást, nem kérjük az ügyfeleket arra, hogy többet fizessenek. Átszervezzük őket más járatra, más úti célt kínálunk fel, vagy visszafizetjük nekik a pénzüket. Tehát az ügyfél úgy rendelkezik a pénzével, ahogy akar.”

Pixabay/ToomaCZ

Habár az olyan egzotikus úti célok iránt is mint Chile, Bolívia, Argentína, Marokkó vagy a Karib-tenger egyre inkább nő az érdeklődés, a szerbiai polgárok többségének körében továbbra is Görögország, Törökország, Egyiptom, Bulgária, Montenegró és Horvátország a legnépszerűbb. Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója szerint tavalyhoz képest idén 20 százalékkal fog növekedni a szerbiai nyaralók száma. Az ukrajnai háború kitörésekor valamelyest ugyan visszaesett a nyaralások iránti érdeklődés, de az utóbbi hetekben az tapasztalható, hogy mégis egyre többen szeretnének utazni. Ha az utazási csomagok ára nem is változik, az üzemanyag-fogyasztás miatti plusz költségek a jelen pillanatban kiszámíthatatlanok.

Aleksandar Seničić, igazgató, Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége: „Az ukrajnai háború negatív következményei, mindenekelőtt az energiaárak, a repülőgép-üzemanyag árak, de minden egyéb ár emelkedése a piacon problémát fog okozni. Már most nagy gondokba ütközünk, amikor az embereknek megpróbáljuk elmagyarázni, hogy az repülőgép-üzemanyag ára több mint a duplájára nőtt. A charter-járatok esetében kizárólag az üzemanyagárakhoz igazítva vannak megszabva az árak. Emiatt eddig is minden évben szükség volt hozzáfizetésre, hol több, hol kevesebb pénzről volt szó az üzemanyagár mozgásának függvényében. Ilyen csapást azonban eddig még nem tapasztaltunk, ami az üzemanyagárakat illeti. 20 és 70 euró között mozog az összeg, amit hozzá kell fizetni a már megszabott árakhoz. Egyiptom esetében 70 eurónál is többet, mivel az nagyon hosszú táv. A napokban tárgyaltunk az országos fuvarozókkal és külföldi cégekkel is, amelyekkel dolgozunk. Szeretnénk a mostani árak alapján kiegészítő szerződéseket készíteni velük, hogy az utasok tudják, milyen árakra számítsanak, illetve felmérni az utazási csomagok esetében mi fér bele abba a 8 százalékos áremelésbe, amihez az utasok beleegyezése nélkül is jogunk van, és mindent abba belekalkulálni. Ezen felül csak reménykedni tudunk, hogy az üzemanyagárak nem fognak tovább emelkedni. Ha emelkedni fognak, szükség lesz további hozzáfizetésekre, függetlenül a meghatározott új áraktól. Reméljük, ez nem fog bekövetkezni. Jelen pillanatban mindez kihatással van a foglalások számára, de nem olyan mértékben, mint amilyenre számítottunk. Az utazók elégedetlenek, és mi ezt meg is értjük, de sajnos a helyzet mindannyiunk számára olyan, amilyen."

Pannon RTV/Idei Sándor

Az utazási irodák az utasok beleegyezése nélkül 8 százalékot emelhetnek az árakon. Az üzemanyag-használatot érintő hozzáfizetések azonban ebbe nem tartoznak bele. Ezeket külön kell fizetni. A hirtelen áremelkedések miatt megtörténik, hogy mindössze néhány nappal az utazás előtt értesülnek az utazók arról, hogy jóval nagyobb összeget kell kifizetniük, mint amire korábban számítottak.

"Ha valami végett az utazók nem tudják elfogadni az utazási feltételeket, legyen szó az alapcsomagokról vagy a hozzáfizetésekről, több mint 60 nappal az utazás előtt büntetés nélkül visszamondhatják az utazást, mindössze az utazási iroda adminisztratív költségeit kell kifizetniük. Ha kevesebb mint 45 nap van az utazás kezdetéig, akkor már van egy táblázat, amelyben meg van határozva, hogy büntetőpontok alapján mekkora összeg lesz levonva a visszafizetendő pénzből. Ilyen esetekben ugyanis az utazási irodának úgymond kártérítést kell fizetnie a repülőtársaságnak, esetlegesen a szállásadóknak is. Azt javaslom az utazóknak, hogy ilyen eseteknél próbáljanak közös nevezőre jutni az utazási irodával. Tudjuk, hogy nagy összegekről van szó, ami a hozzáfizetéseket illeti, de az utazási irodák is biztosan megoldják azt, hogy ha kell, részletekben lehessen ezeket kifizetni, és talán ez lesz a legjobb módja annak, hogy az emberek elutazzanak oda, ahova az utazásukat tervezték."

Az autóbuszokkal való utazás esetében nem kell ilyen drasztikus áremelkedésre számítani – mondta el Aleksandar Seničić. Olcsóbb jegyekről van szó és a tavalyi évhez képest jelenleg 10-20 euróval kell a tervezettnél többet hozzáfizetni az üzemanyag-fogyasztást érintő árakhoz. Az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója szerint az autóbuszok esetében nem kell drasztikus áremelkedésekre számítani.

turizmus
drágulás

Most

17:14, Frissítve: 17:28

Hőség, vízpart, leégés

Az év eddigi legmelegebb időszaka elé nézünk térségünkben. Sokan a vízpartokon keresnek menedéket a kánikulában. Itt könnyebb elviselni a rekkenő hőséget, de több dologra is oda kell figyelnünk az egészségünk érdekében.
16:50, Frissítve: 17:02

Hiány helyett többlet

Vajdaság 2021-es költségvetésének a végrehajtásáról szóló jelentés volt a Tartományi Képviselőház ülésének a középpontjában. Az állami számvevőszék negyedik alkalommal adott pozitív véleményt a vajdasági büdzsé kiadásairól.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.