Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Javában tart az őszi lehalászás Szerbia szerte

2021.11.26
11:28
Forrás
Magyar Szó, Pannon RTV, Szerbiai RTV
Az ünnepek közeledtével megnövekszik a halhús iránti kereslet a piacokon. Bár az idei év nem volt ideális horgászati szempontból, a termelők elégedettek a halhozammal.

A horgászok szerint ahhoz, hogy a tavakban tenyésztett halak elérjék a 3-5 kilogrammos súlyt mintegy 3 évnek kell eltelnie. A szántóföldi termékek árának hirtelen ugrása idén ősszel jelentősen befolyásolta a halhús árának alakulását is. Tavaly 100-200 dinár között mozgott a hal kilogrammonkénti ára, ami az előállítási önköltségi ár mintegy 50 százaléka volt – jelenti a szerb sajtó. A szakemberek szerint idén sokkal jobb a helyzet, főként azok számára, akik befektettek a termelésbe és a technológiába. A hal ára idén 320 dinár körül alakul, adó nélkül. A magyarkanizsai Járáson, a Nagy-tónál már október végén megkezdődött a munka. Itt jelenleg a ponty kilója 400 dinár, nagybani ára 350 dinár. Az ízletes húsú amur kilóját 220 dinárért mérik. A harcsa halastavi ára 600 dinár körül alakul, de csak korlátozott mennyiségben van belőle. A hivatalos statisztikák szerint, ha európai viszonylatban nézzük, Szerbia halfogyasztás szempontjából az utolsó helyeken kullog, évente mindössze öt-hét kilogramm halhúst fogyasztunk el fejenként.

hal
lehalászás

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.