Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Javában tart a vadászidény Vajdaság-szerte

2019-12-09
15:40
2019-12-09
19:18
Forrás
Pannon RTV
Jelenleg vaddisznóra, fácánra és őzsutára lőhetnek a vadászok, emellett pedig a vadetetés is tart.

Törökkanizsán a Tallián Emil Vadászegyesület 13 ezer hektárral és remek vadállománnyal rendelkezik. A jelenlegi őzállomány, amelyre a téli idényben is lehet lőni, meghaladja az ezer egyedet, ami jó populációnak számít. A tavaszi őzbakvadászaton 5 aranyérmes, 6 ezüstérmes és 6 bronzérmes egyed esett megközelítőleg 50 elejtett őzbakból. Jelenleg az őzsuta- mellett a vaddisznóvadászaton van a hangsúly. Ágoston Attila a Tallián Emil Vadászegyesület elnöke: „Ami majdnem egész évben van az a vaddisznóvadászat, az tart. Most, a téli hónapokban vannak a hajtásoknak az ideje. Egy vaddisznóhajtáson túl vagyunk. Mondhatni, hogy minden reményeinket felülmúlta a hajtás, a Tisza-parton egy erdőrészt hajtottunk, amelyen 33 vaddisznó esett és két sakál. Ez több mint eredményes volt.”

A községben továbbhaladva már az oroszlámosi Kocsorhát Vadászegyesület területén járunk, amely 10 ezer hektárt tesz ki. Itt a szántóföldeken a fácánok mellett már őzek is felbukkannak. Pióker Lóránt is itt vadászik. Elmondta, jelenleg legfőképpen fácánra lőnek, amelyből bőségesen van, viszont az őzpopuláció visszaesett az elmúlt időszakban, így kevesebbet is tudnak kilőni egy szezonban. „Az őzpopulációnál a tavaszi törzsállomány becslésnél némi visszaesést számoltunk. Az előző években 10 ezer hektáron több mint ezer darab őztörzsállománnyal rendelkeztünk, de az idén csak 850-et sikerült megszámlálni. Ez a tavaszi törzsállomány, ezt minden évben le kell jelentenünk a Vajdasági Vadászkamarának, és ők ezután tesznek javaslatot nálunk, hogy mennyi őz kerül elejtésre utána.”

A nyúlállomány viszont a községben növekedett tavalyhoz képest. A december 1-ig tartó idényben a törökkanizsai egyesülethez tartozó területen 50 vadnyulat tudtak kilőni, ám a vadászok szerint ennek a szezonnak még csak most kellene kezdődnie. Az őzek mellett fácán is sok van ezen a környéken, amelyre a vadászati engedély egészen január 31-ig tart.

vadászidény
vaddisznó
nyúl
őz

Most

23:01, Frissítve: 07:06

Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó

Rendhagyó módon, öt helyszínen szervezi meg ma és holnap a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság az idei Szent Mihály-napi Táncháztalálkozót.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.