Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Javában tart a vadászidény Vajdaság-szerte

2019-12-09
15:40
2019-12-09
19:18
Forrás
Pannon RTV
Jelenleg vaddisznóra, fácánra és őzsutára lőhetnek a vadászok, emellett pedig a vadetetés is tart.

Törökkanizsán a Tallián Emil Vadászegyesület 13 ezer hektárral és remek vadállománnyal rendelkezik. A jelenlegi őzállomány, amelyre a téli idényben is lehet lőni, meghaladja az ezer egyedet, ami jó populációnak számít. A tavaszi őzbakvadászaton 5 aranyérmes, 6 ezüstérmes és 6 bronzérmes egyed esett megközelítőleg 50 elejtett őzbakból. Jelenleg az őzsuta- mellett a vaddisznóvadászaton van a hangsúly. Ágoston Attila a Tallián Emil Vadászegyesület elnöke: „Ami majdnem egész évben van az a vaddisznóvadászat, az tart. Most, a téli hónapokban vannak a hajtásoknak az ideje. Egy vaddisznóhajtáson túl vagyunk. Mondhatni, hogy minden reményeinket felülmúlta a hajtás, a Tisza-parton egy erdőrészt hajtottunk, amelyen 33 vaddisznó esett és két sakál. Ez több mint eredményes volt.”

A községben továbbhaladva már az oroszlámosi Kocsorhát Vadászegyesület területén járunk, amely 10 ezer hektárt tesz ki. Itt a szántóföldeken a fácánok mellett már őzek is felbukkannak. Pióker Lóránt is itt vadászik. Elmondta, jelenleg legfőképpen fácánra lőnek, amelyből bőségesen van, viszont az őzpopuláció visszaesett az elmúlt időszakban, így kevesebbet is tudnak kilőni egy szezonban. „Az őzpopulációnál a tavaszi törzsállomány becslésnél némi visszaesést számoltunk. Az előző években 10 ezer hektáron több mint ezer darab őztörzsállománnyal rendelkeztünk, de az idén csak 850-et sikerült megszámlálni. Ez a tavaszi törzsállomány, ezt minden évben le kell jelentenünk a Vajdasági Vadászkamarának, és ők ezután tesznek javaslatot nálunk, hogy mennyi őz kerül elejtésre utána.”

A nyúlállomány viszont a községben növekedett tavalyhoz képest. A december 1-ig tartó idényben a törökkanizsai egyesülethez tartozó területen 50 vadnyulat tudtak kilőni, ám a vadászok szerint ennek a szezonnak még csak most kellene kezdődnie. Az őzek mellett fácán is sok van ezen a környéken, amelyre a vadászati engedély egészen január 31-ig tart.

vadászidény
Vajdaság
vaddisznó
nyúl
őz

Most

13:13, Frissítve: 13:40

Idén silányabb a nád minősége

A ködös, nyirkos időjárás miatti kényszerszünet után újraindult a nád vágása Erzsébetlak környékén. Egyre kevesebben végzik ezt az emberpróbáló munkát, pedig a nádat már gépekkel vágják.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.