Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Javában zajlik a búzavetés Vajdaságban

2022.10.16
13:47
2022.10.16
16:21
Forrás
Pannon RTV
A jelenlegi időjárási feltételek ideálisak a kalászos vetéséhez - mondják a gazdák.

Vasárnap sem pihennek a vajdasági gazdák, egyesek az őszi vetéshez készítik elő a földet, mások pedig már javában vetik a búzát és az árpát. A nyári aszály miatt rossz volt az idei kukorica- és napraforgótermés, ezért a gazdák a jövő évi aratásban bíznak, azonban bizonyos kultúrák túltermelése sem vezet jó eredményre.

Huszár József, termelő, Kispiac: „Reméljük, hogy két egyforma év nem lesz. Az emberek próbálkoznak, viszont, ha túltermelés lesz, akkor annak nem lesz ára, úgyhogy nem látok én ebben nagy bizodalmat. Több őszi kultúrát kell vetni, repcéből is, mindent kell vetni, de nem kell túlzásba esni.”

A nyár végi eső jól jött a vajdasági földeknek, a jelenlegi időjárás is kedvező az elvetett magoknak, néhány parcellán már kibújt a búza. A gazdák azt remélik, az időjárás kedvez majd számukra, és nem éri akkora kár a búzát, mint a kukorica és a napraforgó esetében.

A gazdák elmondása szerint a föld jelenlegi nedvességtartalma megfelelő az őszi vetéshez. Amennyiben az időjárás is kedvező marad, még egy hónapig el lehet vetni az árpát és a búzát.

mezőgazdaság
búza
búzavetés
vetés
árpa
időjárás

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.