Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Javában zajlik a metszés Észak-Bácskában

2022.02.03
13:48
2022.02.03
17:20
Forrás
Pannon RTV
Az almásokban két héten belül többé-kevésbé már be is fejeződik a munka, a barackot pedig rügyfakadás után, az áprilisban bekövetkező esetleges fagyokat kivárva metszik majd a gazdák.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Gyönyörű volt az idő ma Észak-Bácskában Balázs napján. Gyönyörűen sütött a nap, nem volt túl hideg, a szél is alig-alig fújt. A gyümölcstermelők azt mondják, hogy ez abszolút ideális idő a gyümölcsösökben való munkához, vagyis a gyümölcsfák megmetszéséhez. A noszai határban nagyban folynak a munkálatok.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az egyik háromholdas almásban mintegy 5000, különböző fajtájú almafa várt megmetszésre. A termesztők lassacskán kifutnak az időből, mert a metszés optimális ideje a fa nedvkeringésének leállásától annak megindulásáig, vagyis márciusig tart.

Kaszap Szabolcs noszai termelő elmondta, metszéssel megritkítják a felesleges ágaktól a fákat, miközben arra törekszenek, hogy optimális számú rügyet hagyjanak a fán. Később kézzel is rikítanak a termésből, mert annyi termés maradhat rajta, amennyit a fa ki tud nevelni. Az optimális terméshozam holdanként 40 tonna körül mozog.

Kaszap Szabolcs, Nosza: „- Azt mondtad, hogy váltóágas metszést végeztek, az mit jelent?
- Ez azt jelenti, hogy minden negyedik-ötödik éves ágat levágunk a fáról, és hagyunk helyette fiatal ágat. Tehát a fa állandóan újul, állandóan hajt új ágakat, most ami idén egyéves, jövőre kétéves lesz, két év múlva hároméves lesz. Akkor lesz, hároméves korában a legoptimálisabb termő fázisában. Ezután négyévesen vagy ötévesen már le fogjuk dobni a fáról, addigra nőni fog helyette másik.
- Ezt a területet milyen gyorsan tudjátok ti ketten megmetszeni?
- Mi ketten elég lassan tudnánk megmetszeni. Először egy traktorral és platóval le van neki metszve a fa hegye, utána metsszük a földről, amit elérünk gyalogosan. Körülbelül két hét, négyünknek.”

Almásuk csaknem 80 százalékát már megmetszette a királyhalmi Brčić Arnold családjával. Úgy számítja, a jövő héten a munkát be is fejezik. A barackkal még várnak áprilisig, a virágzást és az esetleges fagyokat kivárva. A metszést önerőből és metszőmesterek felkérésével oldják meg.

Brčić Arnold, Királyhalom: „- Vannak, akik több pénzt kapnak valamennyivel, akik már ügyesebbek, tapasztaltabbak, régebb óta dolgoznak. A kezdők egy kicsit kevesebb órabérért dolgoznak.
- Szabad tudni, hogy mennyi egy metszőnek az órabére?
- 350 és 400 dinár között.
- Található a környéken, vannak ilyen szakemberek, idősebbek valószínűleg, akik szívesen vállalják ezt a munkát?
- Sajnos egyre kevesebb, mivel a fiatalok nagyon kevesen vannak, ők már nem is tudják valóban, inkább az idősebb korosztály az. De szerencsére nekünk vannak fiatal, ügyes munkásaink is.”

Nagyon fontos a metszést helyesen és szakszerűen elvégezni, mivel jelentősen meghatározza a következő évi termést. A metszés után a gallyak eltakarítása és a vegyszeres védekezés következik.

metszés
alma
gyümölcsös
Nosza
Észak-Bácska
fametszés

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.