Ugrás a tartalomra

Javában zajlik a metszés Észak-Bácskában

2022.02.03
13:48
2022.02.03
17:20
Forrás
Pannon RTV
Az almásokban két héten belül többé-kevésbé már be is fejeződik a munka, a barackot pedig rügyfakadás után, az áprilisban bekövetkező esetleges fagyokat kivárva metszik majd a gazdák.

Gyönyörű volt az idő ma Észak-Bácskában Balázs napján. Gyönyörűen sütött a nap, nem volt túl hideg, a szél is alig-alig fújt. A gyümölcstermelők azt mondják, hogy ez abszolút ideális idő a gyümölcsösökben való munkához, vagyis a gyümölcsfák megmetszéséhez. A noszai határban nagyban folynak a munkálatok.

Az egyik háromholdas almásban mintegy 5000, különböző fajtájú almafa várt megmetszésre. A termesztők lassacskán kifutnak az időből, mert a metszés optimális ideje a fa nedvkeringésének leállásától annak megindulásáig, vagyis márciusig tart.

Kaszap Szabolcs noszai termelő elmondta, metszéssel megritkítják a felesleges ágaktól a fákat, miközben arra törekszenek, hogy optimális számú rügyet hagyjanak a fán. Később kézzel is rikítanak a termésből, mert annyi termés maradhat rajta, amennyit a fa ki tud nevelni. Az optimális terméshozam holdanként 40 tonna körül mozog.

Kaszap Szabolcs, Nosza: „- Azt mondtad, hogy váltóágas metszést végeztek, az mit jelent?
- Ez azt jelenti, hogy minden negyedik-ötödik éves ágat levágunk a fáról, és hagyunk helyette fiatal ágat. Tehát a fa állandóan újul, állandóan hajt új ágakat, most ami idén egyéves, jövőre kétéves lesz, két év múlva hároméves lesz. Akkor lesz, hároméves korában a legoptimálisabb termő fázisában. Ezután négyévesen vagy ötévesen már le fogjuk dobni a fáról, addigra nőni fog helyette másik.
- Ezt a területet milyen gyorsan tudjátok ti ketten megmetszeni?
- Mi ketten elég lassan tudnánk megmetszeni. Először egy traktorral és platóval le van neki metszve a fa hegye, utána metsszük a földről, amit elérünk gyalogosan. Körülbelül két hét, négyünknek.”

Almásuk csaknem 80 százalékát már megmetszette a királyhalmi Brčić Arnold családjával. Úgy számítja, a jövő héten a munkát be is fejezik. A barackkal még várnak áprilisig, a virágzást és az esetleges fagyokat kivárva. A metszést önerőből és metszőmesterek felkérésével oldják meg.

Brčić Arnold, Királyhalom: „- Vannak, akik több pénzt kapnak valamennyivel, akik már ügyesebbek, tapasztaltabbak, régebb óta dolgoznak. A kezdők egy kicsit kevesebb órabérért dolgoznak.
- Szabad tudni, hogy mennyi egy metszőnek az órabére?
- 350 és 400 dinár között.
- Található a környéken, vannak ilyen szakemberek, idősebbek valószínűleg, akik szívesen vállalják ezt a munkát?
- Sajnos egyre kevesebb, mivel a fiatalok nagyon kevesen vannak, ők már nem is tudják valóban, inkább az idősebb korosztály az. De szerencsére nekünk vannak fiatal, ügyes munkásaink is.”

Nagyon fontos a metszést helyesen és szakszerűen elvégezni, mivel jelentősen meghatározza a következő évi termést. A metszés után a gallyak eltakarítása és a vegyszeres védekezés következik.

metszés
alma
gyümölcsös
Nosza
Észak-Bácska
fametszés

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:48, Frissítve: 18:01

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.