Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jelasity Radován: türelemre van szükség, érdemes hosszabb távon gondolkodni

2021.12.03
18:40
2021.12.03
23:25
Forrás
Pannon RTV
A történelmi mélypont után erősödött a forint árfolyama. Az ingadozás okáról, annak gazdasági hatásáról Jelasity Radovánt kérdeztük. A Magyar Bankszövetség elnöke néhány tanáccsal is szolgált a Közügyek nézőinek.

Az utóbbi hetekben történelmi mélypontra esett a forint árfolyama, csaknem 372 forintot kellett adni az euróért. A napokban viszont erősödött a forint, ma 364 forint volt az euró kezdő árfolyama. Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint a magyar állampolgárok zsebét kevésbé terheli meg a mostani árfolyam ingadozás, hiszen kevesebb a devizahiteles, mint korábban. Mint fogalmazott: türelemre van szükség, érdemes hosszabb távon gondolkodni és ne akkor vásároljunk külföldi valutát, amikor sokat kell fizetni érte. A forint gyengülése a határon túli magyarokat is komolyan érinti, hiszen a magyarországi támogatásokat forintban hagyják jóvá és, ha gyengül a forint akkor csökken a nekik jutó pénz értéke, az árfolyamkülönbség miatt. Sőt, az ingázók fizetése is kevesebbet ér, hiszen a magyarországi bér átszámolva kevesebb dinárt jelent.

Pannon RTV

- Miért gyengült a forint?

- Ennek több oka is van. Egyrészt a központi bankok itt a környéken a magasabb infláció miatt rá voltak kényszerítve arra, hogy kamatot emeljenek. Ezt először a Magyar Nemzeti Bank tette meg, utána jöttek a csehek, illetve a lengyelek, akik viszont sokkal többet emeltek. Úgy néz ki, az inflációs számok magasabbak, mint ahogy azt eredetileg gondoltuk, nemcsak nálunk, hanem az Európai Unióban is. Ott is rekordszinten van az infláció az utóbbi 30 évben. Nagy a bizonytalanság jelenleg, egyrészt, mi lesz a gazdasági kilábalással, mi lesz az új koronavírus-mutánssal, hogyan fognak majd erre reagálni a gazdaságok, lesz-e lezárás, nem lesz lezárás, tehát most egy elég érzékeny időszakba jutottunk, ahol valószínűleg olyan lépéseket is meg kell lépni, amivel eddig az ember nem számolt. Nézze meg, mi történt Szerbiában például, ami az árak befagyasztását illeti, ugyanúgy Magyarországon is, ami a benzinárat illeti, ahol 480 forintos maximált ár lett meghatározva a 95-ös benzin esetében.

- Milyen következménye van a forint-euró árfolyam-ingadozásnak a magyar emberek pénztárcájára nézve?

- Az árfolyamnak most már sokkal kisebb a kihatása, mint amilyen 10-15 évvel ezelőtt lett volna. A lakossági devizahitelek eltűntek a magyar bankszektorból, ami egy nagyon fontos dolog, tehát sokkal kisebb a direkt kitettség, mint tizenöt évvel ezelőtt. Viszont az árakon keresztül természetesen ez begyűrűzik, viszont ha erősödik a forint, akkor ennek meglesz a pozitív hatása is.

 

Pannon RTV

- Beszéljünk egy kicsit a határon túli magyarokról is. A támogatások jórészt forintban kerülnek jóváhagyásra, és a kifizetés alkalmával akár veszíthetnek is ezen, sőt veszítenek is ezen. Ha a forint gyengül, kevesebb dinárt vagy eurót ér az a pénzösszeg. Mennyit lehet veszíteni?

- Először is nagyon fontos kiemelni, hogy pozitív dolog, hogy van már miből veszíteni. Tehát, hogy van egy jelentős támogatás, amit az anyaország kínál, ami szerintem egy fantasztikus dolog. Abban reménykedek, hogy ez egy ideiglenes kilengés, ami az árfolyamot illeti, és hogy esetleg a másik oldalon ebből valamit vissza is lehet hozni, legyen az valamivel spórolósabb befektetés, esetleg valamit át lehet strukturálni. De még egyszer: az anyaország forintban keresi meg a pénzt, abban gazdálkodik, és szerintem azért ők is előbb-utóbb biztosan figyelembe veszik azt, hogy milyen mértékben csökken ennek a vásárlóértéke, legyen az dinárban vagy pedig euróban.

- Reálisan mennyi a forintnak az árfolyama ön szerint?

- Ha én ezt pontosan tudnám, akkor nem az Erste Bankban dolgoznék, meg a bankszövetségben lennénk, hanem degeszre keresném magam. Ezt pontosan nem lehet megállapítani. A piac, a kínálat és kereslet határozza meg. Én csak arra kérek minden állampolgárt, ahogy ezt mondtam még annak idején Szerbiában is, hogy sosem szabad bedőlni a rövidtávú trendeknek. Általában nagyon sokszor az emberek ilyenkor elveszítik az értékrendjüket, és úgy döntenek, hogy megvásárolják az eurót, amikor a legdrágább, például pár nappal ezelőtt fölment háromszázhetven fölé is. Szerintem sokkal jobb, hogyha az emberek higgadt fejjel hoznak meg egy ilyen döntést, és nem akkor vásárolják meg, amikor a legdrágább, és nem akkor adják el, amikor a legolcsóbb.

Pannon RTV

- Térjünk vissza egy kicsit Szerbiába. Itt évek óta stabil a dinár-euró árfolyam, 117-118-120 dinár körül van egy euró. Ez hogyan lehetséges, hogy itt ennyire nem változik?

- Ezt is természetesen meg lehet csinálni, ez mindig attól függ, hogy milyen rezsimben van egy árfolyam. Úszik az árfolyam, de van egy nagyon kemény menedzsere. Természetesen ezt úgy is meg lehet valósítani, hogy 90 százalékban menedzselik, aztán csak 10 százalékban úszik az árfolyam, meg ebben benne van az ellentettje is, vagyis 90 százalékban úszik és tíz százalékban menedzselik. Amikor az ember megnézi pontosan azt, hogy milyen mértékben változik az árfolyam föl-le, annak alapján pontosan lehet látni, hogy ez mennyire fix, vagy nagyon-nagyon menedzselt árfolyam, és milyen mértékben egy szabadon úszó árfolyam. Ennek megfelelően úgy néz ki, hogy úgy döntöttek Szerbiában, hogy ennek az árfolyamnak sokkal kisebb kilengést engednek meg, mint esetleg más országokban.

Magyarországon amellett, hogy az árfolyamnak voltak nagyobb kilengései, vannak magyar állampapírok, amibe lehet fektetni, 4-5-6 százalékos kamatot is lehet ezzel keresni, ami adómentes. Vannak alternatívák, ahhoz képest, hogy milyen magas az infláció.

Viszont úgy néz ki, ez a fix árfolyam sem segített Szerbián sajnos abból a szempontból, hogy ott is időközben hat százalékig ment fel az infláció. Tehát hosszú időre kell gondolni, hosszú időre kell tervezni. Nagyon fontos az, hogy legyen a rendszernek lehetősége, hogyha valahogy túl nagy a nyomás, hogy engedjen, legyen az fiskális politika vagy monetáris politika. Az, hogy valaki befixeli az árfolyamot, az nem azt jelenti automatikusan, hogy akkor nem lesz infláció, Szerbia egy jó példa erre.

 

Jelasity Radován
forint
Magyar Bankszövetség
árfolyam

Most

17:30, Frissítve: 17:37

Vince-napi jóslat a Telecskai-dombokon

Bajsán is összegyűltek a borászok, hogy Vince-nap alkalmából vesszőt vágjanak, és megjósolják, hogy milyen lesz az idei év szőlőtermése a Telecskai-dombságon. A szőlőtermesztők errefelé is jó termésre számítanak.
17:24, Frissítve: 19:34

Vince-napi Borfesztivál és Borkóstoló Temerinben

Rossz bor nincs, csak jó, jobb és legjobb – tartja a mondás. Ezt Temerinben is hangsúlyozták. Sokak örömére a Temerini Kertbarátkörnek idén sikerült megrendeznie a nagy népszerűségnek örvendő Vince-napi Nemzetközi Borfesztivált és Borkóstolót.
16:24, Frissítve: 16:36

Meghalt Aki Rahimovski

A hír, hogy énekesük 67 éves korában elhunyt, a Parni Valjak egykori jugoszláv, majd horvát rockegyüttes közösségi oldalán jelent meg hivatalosan.
16:04, Frissítve: 16:33

Díjazták az év legjobb szerbiai edzőit

23. alkalommal adták át a szabadkai Yu Eco RTV szervezésében a múlt év legjobb szerbiai edzőinek járó sportdíjakat. Az egybegyűlteknek Pintér József, a médiaház igazgatója köszönte meg a szerbiai sport nemzetközi hírnevének öregbítését.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.