Ugrás a tartalomra
Vesna Andjic

Jelentős csapást mért a szerb gazdaságra a koszovóiak büntetővámja

2019-08-23
08:46
Forrás
MTI
Pristina intézkedése miatt mintegy 298 millió eurót, vagyis a bruttó hazai termék, a GDP 0,7 százalékának megfelelő összeget veszített Szerbia tavaly november óta.

Ezt közölte Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter csütörtökön. A koszovói kormány százszázalékos vámja 298 millió eurós közvetlen veszteséget okozott, ami az exportkiesés miatt keletkezett. Közvetett módon viszont sokkal nagyobb károk keletkeztek, a szerbiai termelők ugyanis elveszítették a piac egy részét. Az Európai Unió és az Egyesült Államok is igyekezett korábban meggyőzni a koszovói vezetést, hogy törölje el a vámot, ám az azóta lemondott Ramush Haradinaj kormányfő leszögezte: a vámot csak akkor törlik el, ha Szerbia független államként ismeri el Koszovót.

A büntetővám bevezetése politikai következményekkel is járt, ugyanis megszakadt a Szerbia és Koszovó között 2013-ban megkezdett párbeszéd, amelynek célja a két ország kapcsolatának a rendezése. A viszony normalizálása mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

Szerbia
Koszovó
100 százalékos vám
Rasim Ljajić

Most

15:45, Frissítve: 15:56

Véget ért a kényszerszünet

Visszatértek az iskolapadokba a szerbiai diákok. Ez csaknem 137 és fél ezer általános iskolás diákot és 62 ezer középiskolás tanulót jelent Vajdaságban.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.