Ugrás a tartalomra
Vesna Andjic

Jelentős csapást mért a szerb gazdaságra a koszovóiak büntetővámja

2019-08-23
08:46
Forrás
MTI
Pristina intézkedése miatt mintegy 298 millió eurót, vagyis a bruttó hazai termék, a GDP 0,7 százalékának megfelelő összeget veszített Szerbia tavaly november óta.

Ezt közölte Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter csütörtökön. A koszovói kormány százszázalékos vámja 298 millió eurós közvetlen veszteséget okozott, ami az exportkiesés miatt keletkezett. Közvetett módon viszont sokkal nagyobb károk keletkeztek, a szerbiai termelők ugyanis elveszítették a piac egy részét. Az Európai Unió és az Egyesült Államok is igyekezett korábban meggyőzni a koszovói vezetést, hogy törölje el a vámot, ám az azóta lemondott Ramush Haradinaj kormányfő leszögezte: a vámot csak akkor törlik el, ha Szerbia független államként ismeri el Koszovót.

A büntetővám bevezetése politikai következményekkel is járt, ugyanis megszakadt a Szerbia és Koszovó között 2013-ban megkezdett párbeszéd, amelynek célja a két ország kapcsolatának a rendezése. A viszony normalizálása mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

Szerbia
Koszovó
100 százalékos vám
Rasim Ljajić

Most

08:19, Frissítve: 08:42

Javában zajlik a BorTér 2019 Szegeden

Több tucat pincészet képviselteti magát a BorTér 2019 Őszi Bormustrán Szegeden a Dóm téren kialakított rendezvényterületen. Helyszíni tudósítások a Pannon Presszóban az FM 91.5-ön!

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.