Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Jó a hozam, alacsony az ár

2018-10-21
09:36
2018-10-21
16:31
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságban 550 ezer hektárról takarították be a kukoricát. Az időjárási viszonyok kedveztek a növénynek és az aratásnak, de a kilogrammonkénti 14 dináros ár már nem igazán kedvező.

Az utolsó sor kukoricát is betakarította Berényi Jószef. A csövek szépen kifejlődtek, a törökfalusi gazda elégedett a hozammal. A tengeri alacsony árára azonban panaszkodik. „Háromszáz kiló kukoricát kell adni száz kiló alaptrágyáért, az már nagyon sok, mert sok a befektetés a búza alá. Szépen termett, de ára vagy értéke nem nagyon van most.”

Fekecs Józsefnél viszont még van talpon álló kukorica. A bő termésnek örül a zentagunarasi gazdálkodó, hiszen így most két évre biztosította a takarmányt a jószágnak. „Csöves állapotban, amit csak bírtunk, leszedtük, megraktuk az összes górét, fészert, amit csak tudtunk, most már nincs több helyünk, maradt még 4-5 hold, azt morzsolt állapotban fogjuk levenni, de a nedvesség még nem érte el azt a szintet, így várunk vele a hétvégéig és aztán kombájnozunk.”

Telve vannak a tárolók - mondja Farkas Zoltán. A termelésszervező hozzátette, kivitel nincs, és a stagnáló piac miatt alacsony a kukorica ára. „Áll a piac, most már oda jutottunk, hogy tele vannak a kapacitásaink és tovább nem fogjuk tudni átvenni, a hozamok nagyon jók, morzsolt állapotban holdanként öt tonnától 7,5-8 tonnát is teremnek, a fajtától függően, földminőségtől függően változnak a hozamok.”

A termelők értetlenül állnak a megtorpant kiszállítás előtt, hiszen Európában a szárazság miatt takarmányhiány van, így kelendő lehetne az itteni termény. Hogy mikor fordulhatna a helyzet jobbra, az még bizonytalan – vélik a gazdák.

kukorica

Most

07:44

Ma van a magyar kultúra napja

Több vajdasági településen is megünneplik a mai napot. Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központ ez alkalomból fotókiállítással és középiskolások előadásával várja az érdeklődőket 19 órától.
20:29

Közeleg a holdújév

A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.
20:19

Több ENSZ-békefenntartót öltek meg Maliban

Meggyilkolták az ENSZ-békefenntartó missziójának 10 tagját, 25-öt pedig megsebesítettek az Al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihádisták - jelentették az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékesei.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.