Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Jó a hozam, alacsony az ár

2018-10-21
09:36
2018-10-21
16:31
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságban 550 ezer hektárról takarították be a kukoricát. Az időjárási viszonyok kedveztek a növénynek és az aratásnak, de a kilogrammonkénti 14 dináros ár már nem igazán kedvező.

Az utolsó sor kukoricát is betakarította Berényi Jószef. A csövek szépen kifejlődtek, a törökfalusi gazda elégedett a hozammal. A tengeri alacsony árára azonban panaszkodik. „Háromszáz kiló kukoricát kell adni száz kiló alaptrágyáért, az már nagyon sok, mert sok a befektetés a búza alá. Szépen termett, de ára vagy értéke nem nagyon van most.”

Fekecs Józsefnél viszont még van talpon álló kukorica. A bő termésnek örül a zentagunarasi gazdálkodó, hiszen így most két évre biztosította a takarmányt a jószágnak. „Csöves állapotban, amit csak bírtunk, leszedtük, megraktuk az összes górét, fészert, amit csak tudtunk, most már nincs több helyünk, maradt még 4-5 hold, azt morzsolt állapotban fogjuk levenni, de a nedvesség még nem érte el azt a szintet, így várunk vele a hétvégéig és aztán kombájnozunk.”

Telve vannak a tárolók - mondja Farkas Zoltán. A termelésszervező hozzátette, kivitel nincs, és a stagnáló piac miatt alacsony a kukorica ára. „Áll a piac, most már oda jutottunk, hogy tele vannak a kapacitásaink és tovább nem fogjuk tudni átvenni, a hozamok nagyon jók, morzsolt állapotban holdanként öt tonnától 7,5-8 tonnát is teremnek, a fajtától függően, földminőségtől függően változnak a hozamok.”

A termelők értetlenül állnak a megtorpant kiszállítás előtt, hiszen Európában a szárazság miatt takarmányhiány van, így kelendő lehetne az itteni termény. Hogy mikor fordulhatna a helyzet jobbra, az még bizonytalan – vélik a gazdák.

kukorica

Most

10:38, Frissítve: 10:43

Utazási lehetőség középiskolásoknak

A Rákóczi Szövetség programjának célja, hogy a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, a középiskolások egy másik Kárpát-medencei ország magyar iskolájához látogassanak.

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.