Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Jó a hozam, alacsony az ár

2018-10-21
09:36
2018-10-21
16:31
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságban 550 ezer hektárról takarították be a kukoricát. Az időjárási viszonyok kedveztek a növénynek és az aratásnak, de a kilogrammonkénti 14 dináros ár már nem igazán kedvező.

Az utolsó sor kukoricát is betakarította Berényi Jószef. A csövek szépen kifejlődtek, a törökfalusi gazda elégedett a hozammal. A tengeri alacsony árára azonban panaszkodik. „Háromszáz kiló kukoricát kell adni száz kiló alaptrágyáért, az már nagyon sok, mert sok a befektetés a búza alá. Szépen termett, de ára vagy értéke nem nagyon van most.”

Fekecs Józsefnél viszont még van talpon álló kukorica. A bő termésnek örül a zentagunarasi gazdálkodó, hiszen így most két évre biztosította a takarmányt a jószágnak. „Csöves állapotban, amit csak bírtunk, leszedtük, megraktuk az összes górét, fészert, amit csak tudtunk, most már nincs több helyünk, maradt még 4-5 hold, azt morzsolt állapotban fogjuk levenni, de a nedvesség még nem érte el azt a szintet, így várunk vele a hétvégéig és aztán kombájnozunk.”

Telve vannak a tárolók - mondja Farkas Zoltán. A termelésszervező hozzátette, kivitel nincs, és a stagnáló piac miatt alacsony a kukorica ára. „Áll a piac, most már oda jutottunk, hogy tele vannak a kapacitásaink és tovább nem fogjuk tudni átvenni, a hozamok nagyon jók, morzsolt állapotban holdanként öt tonnától 7,5-8 tonnát is teremnek, a fajtától függően, földminőségtől függően változnak a hozamok.”

A termelők értetlenül állnak a megtorpant kiszállítás előtt, hiszen Európában a szárazság miatt takarmányhiány van, így kelendő lehetne az itteni termény. Hogy mikor fordulhatna a helyzet jobbra, az még bizonytalan – vélik a gazdák.

kukorica

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.