Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Jó hozamot ígér az olajrepce, és az ára is emelkedik

2021.05.05
13:16
2021.05.05
16:54
Forrás
Pannon RTV
Jó repcehozamra számítanak az oromi gazdák az idei évben. Az olajrepce egyébként egyre népszerűbb kultúrnövénynek számít Vajdaság-szerte. A termelők elégedettek a repce jelenlegi állapotával.

Szépen fejlődik az olajrepce. Az oromi határban több parcella is sárga színben pompázik, hiszen most virágzik a növény. A mezőgazdasági termelők elmondták, hogy ősszel a csapadékhiány miatt később tudták csak elvetni az olajrepce magját.

Nagy Endre oromi mezőgazdasági termelő: „Szeptember végén és október elején került a mag a földbe. Azóta kielégítően fejlődik, különösebb fagykárt nem tapasztaltam. Ősszel védekeztem egyszer a rovarok ellen, tavasszal is egyszer, most pedig a fénybogár ellen nem tartottam indolkoltnak a védekezést, tavasszal kétszer gombaölőztem még.”

A kisparcellákon is egyre több helyen vetnek olajrepcét, hiszen megnőtt a kereslet iránta és az ára is stabil, valamint a kártevők ellen is jól tudnak védekezni. A tavalyi évben 42-43 dinár volt az olajrepce kilogrammonkénti felvásárlási ára.

Vajda Bernárd oromi felvásárló: „Évről évre népszerűbb, minden évben egyre több termelő jelentkezik, hogy repcét szeretne vetni, ez köszönhető az egyre magasabb felvásárlási árnak. Az idei felvásárlási ár legalább 20 százalékkal meg fogja haladni a tavalyit, ha nem még magasabban.”

Az illetékesek hozzátették, hogy az elkövetkezőkben napos, meleg, szélcsendes időre lenne szükség leginkább, hogy a méhek is be tudják porozni a repcét, és úgy már biztosan szép hozamra számíthatnak az idei évben.

olajrepce
gazdaság
Orom

Most

17:54, Frissítve: 18:01

Kórházba szállították Ferenc pápát

Korábban tervezett orvosi vizsgálatok céljából kórházba szállították Ferenc pápát – jelentette be a vatikáni szóvivő. Matteo Bruni nem tért ki arra, milyen vizsgálatokat végeznek, és azt sem tudni, ezek mennyi időt vesznek igénybe.
17:19

Pályázat női vállalkozóknak

Idén is támogatja a női vállalkozókat a Tartományi Kormány. Az érintettek gépek és felszerelések vásárlására, számítógépekre, szoftverekre, valamint innovációs, digitalizációs fejlesztésre is kaphatnak vissza nem térítendő támogatást.
17:01

Az IFRC és a WHO budapesti központját is bővítik

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC), valamint az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) is bővítik a budapesti központját - jelentette be a Genfben tárgyaló magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.