Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Jó hozamot ígér az olajrepce, és az ára is emelkedik

2021.05.05
13:16
2021.05.05
16:54
Forrás
Pannon RTV
Jó repcehozamra számítanak az oromi gazdák az idei évben. Az olajrepce egyébként egyre népszerűbb kultúrnövénynek számít Vajdaság-szerte. A termelők elégedettek a repce jelenlegi állapotával.
Pannon RTV/Molnár Ádám

Szépen fejlődik az olajrepce. Az oromi határban több parcella is sárga színben pompázik, hiszen most virágzik a növény. A mezőgazdasági termelők elmondták, hogy ősszel a csapadékhiány miatt később tudták csak elvetni az olajrepce magját.

Nagy Endre oromi mezőgazdasági termelő: „Szeptember végén és október elején került a mag a földbe. Azóta kielégítően fejlődik, különösebb fagykárt nem tapasztaltam. Ősszel védekeztem egyszer a rovarok ellen, tavasszal is egyszer, most pedig a fénybogár ellen nem tartottam indolkoltnak a védekezést, tavasszal kétszer gombaölőztem még.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A kisparcellákon is egyre több helyen vetnek olajrepcét, hiszen megnőtt a kereslet iránta és az ára is stabil, valamint a kártevők ellen is jól tudnak védekezni. A tavalyi évben 42-43 dinár volt az olajrepce kilogrammonkénti felvásárlási ára.

Vajda Bernárd oromi felvásárló: „Évről évre népszerűbb, minden évben egyre több termelő jelentkezik, hogy repcét szeretne vetni, ez köszönhető az egyre magasabb felvásárlási árnak. Az idei felvásárlási ár legalább 20 százalékkal meg fogja haladni a tavalyit, ha nem még magasabban.”

Az illetékesek hozzátették, hogy az elkövetkezőkben napos, meleg, szélcsendes időre lenne szükség leginkább, hogy a méhek is be tudják porozni a repcét, és úgy már biztosan szép hozamra számíthatnak az idei évben.

olajrepce
gazdaság
Orom

Most

19:22, Frissítve: 20:12

Ég a fenyőerdő Miskolc közelében, a Bükkben

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.