Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Jó kukoricahozam várható

2018-08-22
13:39
2018-08-22
15:56
Forrás
Pannon RTV
A gazdák az alacsony felvásárlási ártól tartanak.

Az idei kukoricatermés Szerbiában meghaladhatja a hétmillió tonnát - mondták a szakértők a Szabadkai Mezőgazdasági Szakszolgálat mintaparcelláján tartott kukorica-terménybemutatón. Azonban a bő termés ellenére a gazdák attól tartanak, hogy a tengeri felvásárlási ára nagyon alacsony lesz.

A kukorica jelenlegi állapota alapján rekordtermés várható tengeriből az idén. A sok eső miatt erőteljesen nőtt a növény, és a csövek is szépen megtermékenyültek.

A gazdák is elégedettek a várható hozammal. Azonban a várható felvásárlási árral már kevésbé vannak kibékülve. Mihajlo Pletikosić, termelő: „A kukorica nagyon jó állapotban van. Úgy gondolom, hogy az utóbbi évek legjobb termésére számíthatunk. Ami az árakat illeti, azokkal már nagyon elégedetlenek vagyunk. Az utóbbi években az árak egyre alacsonyabbak, ami a mezőgazdasági terményeket illeti, a befektetés pedig egyre csak nagyobb és nagyobb.”

A szakemberek szerint a nyári esőzések kifejezetten jót tettek a tengerinek. A felmérések szerint a várható hektáronkénti hozam elérheti akár az öt és fél tonnát is. Života Jovanović, mezőgazdasági szakmérnök: „Az összes hibrid nagyon jól néz ki. Mondhatom, hogy a hozam a várakozásokon felül lesz, azt is figyelembe véve, hogy Szerbiában az adatok szerint idén 900 ezer hektárnyi kukoricát ültettek, a Zemun Polje kukoricaintézet felmérése szerint hektáronként mintegy öt és fél tonna kukoricatermésre számíthatunk Szerbia egészét tekintve. Így Vajdaságban is, ahol mindenképpen magasabb lesz a hozam, és Közép-Szerbiában, ahol a természetes körülmények a kukorica és más termések számára gyengébbek.”

A Szabadkai Mezőgazdasági Szakszolgálat mintaparcelláján tartottak terménybemutatót a gazdák számára. A mezőgazdasági mérnökök szerint idén a kukorica a legjövedelmezőbb termény. Jelenleg a napraforgó betakarítása zajlik, amelynek a felvásárlási ára szintén nagyon alacsony. Osztrogonác Simon, mezőgazdasággal megbízott tag, Városi Tanács, Szabadka: „Sajnos a felkínált ár enyhén szólva katasztrofális. A 27-28 dinár az nem hiszem, hogy fedi a befektetésnek az összegét. Talán úgy van ez, mint máshol is, mikor nagy mennyiségű termés mutatkozik, akkor a kereskedők az árat leverik. Nem mindig van összhangban a világpiaci ár és a hazai felkínált ár. Természetesen, mint minden terméknél, itt is a kereskedők azok, akik a legnagyobb profitot valósítják meg.”

A kukorica korai fajtái lassan már megértek a betakarításra, egyes fajtákat már augusztus végén le lehat aratni. A kukoricatermés jelentős része kivitelre jut, ami döntően befolyásolja a felvásárlási árat. A tengeri áráról még nincs pontos hír.

kukorica
napraforgó
mintaparcella
Szabadka

Most

10:01, Frissítve: 10:07

Visszatér a nyár

A hét hátralevő részében változékony időjárásra számíthatunk - derül ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzéséből.
08:32

Amerika kilép a WHO-ból

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.