Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Jó minőségű almatermés várható

2019.07.23
14:59
2019.11.27
08:39
Forrás
Pannon RTV
Az alacsony felvásárlási áraktól tartanak az almatermesztők Vajdaságban.

Állításuk szerint, amennyiben idén is 4 dinár körüli lesz a léalma felvásárlási ára, akkor a málnatermelőkhöz hasonlóan ők is összefognak majd, hogy együtt eredményt érjenek el. Észak-Bácskában egyébként közepes almatermésre számítanak a gazdák. A homokvidék egy részén ugyanis a jégverés miatt a termés javát csak ipari almaként tudják majd értékesíteni. Az igényes orosz piacra csakis prémium minőségű gyümölcsöt tudnak szállítani, abból viszont kevés lesz.

Szarvas János almásában éppen a talajlazítás folyik. A királyhalmi termelő szerint szépen fejlődik a gyümölcs:
„- Öntözés folyik, talajművelés, hogy ne legyen gazos. Próbáljuk óvni ezt a kevés nedvességet. Az almatermés olyan 70 százalékos körüli lesz.
- Minőségi szempontból milyen almára számíthatunk?
- Egyelőre tűrhető. De bizonyos részek kaptak jeget, aki pedig megúszta, annál tűrhető lesz a minőség.
- Lesz olyan alma, ami kimehet az orosz piacra?
- Nagyon reméljük. Mert a hazai piac bizony nem nagyon fogyaszt.”

Az almaültetvények egy részében már most látszik, hogy sok a lehullott gyümölcs. Tavaly a léalma még 4 dináros áron sem kellett senkinek. Pedig úgy tűnik, idén is sok lesz belőle.

Szakemberek szerint ideális esetben szeptember 10-e körül kezdődhet meg az almaszüret, de ha marad a trópusi időjárás, akkor akár már augusztus végén megkezdődhet a gyümölcs szedése. A termelők szerint a léalma kilójáért legalább 10 dinárt kellene, hogy fizessenek, az étkezési alma ára pedig 35 eurocent körül kellene, hogy alakuljon, hogy a termelés kifizetődő legyen.

Ha az idén sem kapnak megfelelő árat az almáért, a gazdák akár tiltakozó megmozdulásokat is szervezhetnek, erre figyelmeztet Ábrahám Sándor hajdújárási termelő, a helyi hűtőház igazgatója: „Noszán, Királyhalmon és Horgoson, Hajdújáráson elég szép almatermés mutatkozik. Hozzátenném azonban, hogy a szárazság most belekevert a dolgokba, így elkezdtünk öntözni. Hajdújárás felső részét elverte a jég, tehát ők ipari almának fogják eladni. Át is térnék mindjárt az ipari alma árára. Amennyiben ők a tavalyi 4 dináros árat szeretnék realizálni, akkor én itt a hűtőházon belül és a többi hűtőházzal össze fogunk fogni, és ugyanúgy fogunk eljárni, mint ahogy a málnások csinálták. Tehát ezen az áron mi nem fogjuk elvégezni ezt a munkát.”

Osztrogonác Simon szerint is kielégítő minőségű, mennyiségileg közepes almatermésre számíthatunk az észak-bácskai homokvidéken. A szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tanácstagja azt mondta, a felvásárlási árakat elsősorban az orosz piac diktálja, illetve az, hogy az európai országokban, főképp Lengyelországban mennyi alma terem majd: „Olyan minőségű almát lehet csak Oroszországba szállítani, ami nem első osztály, hanem extra minőségű, ami nem is volna akkora probléma, ha az ára olyan volna, amilyennek valójában kellene lennie.”

A szakember nyomatékosította, az étkezési alma ára attól függ majd, mekkora lesz az európai piac felvevőképessége. Az ipari alma esetében pedig, mivel a világ almatermésének 50 százaléka Kínából származik, az ár attól függ, milyen mennyiségben tud majd Kína léalmát Európába szállítani. Mindenesetre 10 dinár alatt a hullóalmát nem érdemes összeszedni, tekintettel az egyre növekvő költségekre, az órabérekre, üzemanyag- és vegyszerárakra - tette hozzá.

ipari alma
Királyhalom
almatermesztés
felvásárlási ár
Osztrogonác Simon
almatermesztők

Most

19:25, Frissítve: 19:46

Farsangi táncház a VM4K-ban

Farsangi táncházat tartottak a szabadkai VM4K-ban. A mulatság jelmez bemutatóval kezdődött. A gyerekek a legkreatívabb jelmezeket öltötték magukra.
15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű