Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Jó minőségű almatermés várható

2019.07.23
14:59
2019.11.27
08:39
Forrás
Pannon RTV
Az alacsony felvásárlási áraktól tartanak az almatermesztők Vajdaságban.

Állításuk szerint, amennyiben idén is 4 dinár körüli lesz a léalma felvásárlási ára, akkor a málnatermelőkhöz hasonlóan ők is összefognak majd, hogy együtt eredményt érjenek el. Észak-Bácskában egyébként közepes almatermésre számítanak a gazdák. A homokvidék egy részén ugyanis a jégverés miatt a termés javát csak ipari almaként tudják majd értékesíteni. Az igényes orosz piacra csakis prémium minőségű gyümölcsöt tudnak szállítani, abból viszont kevés lesz.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Szarvas János almásában éppen a talajlazítás folyik. A királyhalmi termelő szerint szépen fejlődik a gyümölcs:
„- Öntözés folyik, talajművelés, hogy ne legyen gazos. Próbáljuk óvni ezt a kevés nedvességet. Az almatermés olyan 70 százalékos körüli lesz.
- Minőségi szempontból milyen almára számíthatunk?
- Egyelőre tűrhető. De bizonyos részek kaptak jeget, aki pedig megúszta, annál tűrhető lesz a minőség.
- Lesz olyan alma, ami kimehet az orosz piacra?
- Nagyon reméljük. Mert a hazai piac bizony nem nagyon fogyaszt.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Az almaültetvények egy részében már most látszik, hogy sok a lehullott gyümölcs. Tavaly a léalma még 4 dináros áron sem kellett senkinek. Pedig úgy tűnik, idén is sok lesz belőle.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Szakemberek szerint ideális esetben szeptember 10-e körül kezdődhet meg az almaszüret, de ha marad a trópusi időjárás, akkor akár már augusztus végén megkezdődhet a gyümölcs szedése. A termelők szerint a léalma kilójáért legalább 10 dinárt kellene, hogy fizessenek, az étkezési alma ára pedig 35 eurocent körül kellene, hogy alakuljon, hogy a termelés kifizetődő legyen.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Ha az idén sem kapnak megfelelő árat az almáért, a gazdák akár tiltakozó megmozdulásokat is szervezhetnek, erre figyelmeztet Ábrahám Sándor hajdújárási termelő, a helyi hűtőház igazgatója: „Noszán, Királyhalmon és Horgoson, Hajdújáráson elég szép almatermés mutatkozik. Hozzátenném azonban, hogy a szárazság most belekevert a dolgokba, így elkezdtünk öntözni. Hajdújárás felső részét elverte a jég, tehát ők ipari almának fogják eladni. Át is térnék mindjárt az ipari alma árára. Amennyiben ők a tavalyi 4 dináros árat szeretnék realizálni, akkor én itt a hűtőházon belül és a többi hűtőházzal össze fogunk fogni, és ugyanúgy fogunk eljárni, mint ahogy a málnások csinálták. Tehát ezen az áron mi nem fogjuk elvégezni ezt a munkát.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Osztrogonác Simon szerint is kielégítő minőségű, mennyiségileg közepes almatermésre számíthatunk az észak-bácskai homokvidéken. A szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tanácstagja azt mondta, a felvásárlási árakat elsősorban az orosz piac diktálja, illetve az, hogy az európai országokban, főképp Lengyelországban mennyi alma terem majd: „Olyan minőségű almát lehet csak Oroszországba szállítani, ami nem első osztály, hanem extra minőségű, ami nem is volna akkora probléma, ha az ára olyan volna, amilyennek valójában kellene lennie.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A szakember nyomatékosította, az étkezési alma ára attól függ majd, mekkora lesz az európai piac felvevőképessége. Az ipari alma esetében pedig, mivel a világ almatermésének 50 százaléka Kínából származik, az ár attól függ, milyen mennyiségben tud majd Kína léalmát Európába szállítani. Mindenesetre 10 dinár alatt a hullóalmát nem érdemes összeszedni, tekintettel az egyre növekvő költségekre, az órabérekre, üzemanyag- és vegyszerárakra - tette hozzá.

ipari alma
Királyhalom
almatermesztés
felvásárlási ár
Osztrogonác Simon
almatermesztők

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű