Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Apczi Jenő

Jól jön az eső a földeken, a termést illetően a jelek biztatóak

2023.05.30
13:46
2023.05.30
16:09
Forrás
Pannon RTV
Az idei év első öt hónapjában már több csapadékot jegyeztek Magyarkanizsa községben, mint 2022 első 8 hónapjában. A csapadéknak köszönhetően a növények egy gyorsabb növekedési és fejlődési szintet érhetnek el.

Magyarkanizsa község több településén is nagyobb mennyiségű csapadék esett hétfőn, Adorjánon 40, Oromhegyesen 22, míg Tóthfaluban 16 millimétert mértek, mindeközben pedig Magyarkanizsán, Horgoson és Martonos egyáltalán nem esett. Magyarkanizsán utoljára 21-én hullott csapadék, viszont említésre méltó csak a hónap közepén, és akkor is 15 milliméter. A nedvességre pedig szüksége van a talajnak.

Bata Erzsébet, a magyarkanizsai Gazdakör elnöke: „Ezek a felületi esőcskék úgymond csapadék mennyiségek fenntartják a talaj felszínén a nedvességet a haszonnövényeknek és azok fenntartására és fejlődésére. Reméljük, hogy jobb termést érünk el, mint tavaly, itt most per pillanat meg kell jegyezni, és most ebben a pillanatban biztatóak a kilátások.”

A kapás növényeknek nagyon jól jön az eső, valamint a szója és más másodvetésű növények is most kiváló időjárási tényezők mellett tudnak fejlődni. Kalászosok esetében, főleg az árpánál megindult az érési fázis, ami azt jelenti, hogy három, négy hét múlva kezdetét veheti az aratás is.

Marko Bojan, agronómus: „Az eső még mindig használ búzának, árpának, szerencsére ez még nem fogja befolyásolni az aratást. Szóval még nincsenek olyan fázisban, hogy kárt tudjon okozni nekik, ezzel csak be lesz pótolva és remélhetőleg jó hozamokat tudunk várni ezek után.”

Tavaly január elsejétől augusztus végéig 140 milliméter esőt mértek Magyarkanizsa községben, míg ebben az évben január elsejétől eddig 180 milliméter esőt jegyeztek.

mezőgazdaság
eső
Bata Erzsébet
Marko Bojan

Most

15:39, Frissítve: 16:05

Lóversenyt tartottak Zobnaticán

A versenyre az ország több pontjáról érkeztek résztvevők, de érdeklődők is. Hat galoppfutamon ötven ló és lovasa állt rajthoz. Az év harmadik lóversenyének legnagyobb nyereménye 1 millió 250 ezer dinár volt.
14:50, Frissítve: 16:08

Király Ilona asztalitenisz emléktorna Csókán

A versenyre Újvidékről és Magyarországról is érkeztek sportolók. Az esemény célja, hogy a sport szeretete és népszerűsítése mellett, méltó emléket állítsanak egy olyan nagyszerű sportolónak és edzőnek, mint Király Ilona-Piki volt.
12:38, Frissítve: 16:27

Megszentelték a terményt Horgoson

Megszentelték a terményt Horgoson, a Havas Boldogasszony-templomban. Az esemény a Szüreti Napok egyik legrégebbi és legnagyobb hagyománnyal rendelkező kísérőprogramja.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.