Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jót tett a búzának az idei első hó

2021-01-12
14:16
2021-01-13
17:44
Forrás
Pannon RTV
A hótakaró jót tesz a vetésnek, mivel a gabonanövényeket megóvja a fagytól. A mezőgazdasági termelők még több hóban reménykednek.

Minél több a hó, annál jobb - ez a búzatermesztők általános véleménye. A gazdák örülnek a hótakarónak, mint mondják, a hó a nedvesség és a védelem szempontjából is fontos.

Skriván László: "Minden évben ültetek búzát, kukoricát és szóját, a vetésforgó végett. Most is van búzám kint, és ez a hó nagyon jól jön takarónak. Jó lenne, ha még egy 20-30 centiméter még ráesne, jól betakarná és lassan beleolvadna a földbe tavaszra. Ugyanúgy a többi kapás növényeknek is ez nagyon megfelelne."

Az utóbbi években nem volt komolyabb havazás, de a gazdák azt mondják, hogy az idei év kedvezhet a kalászosoknak.

Pannon RTV

Tóth László: "Nagyon kedvez a mezőgazdaságnak a hó is és a hideg is. A hó a növényeknek, aki vetett őszi vetésű kalászosokat, a hó megvédi a hidegtől, és várjuk a mínusz hőfokokat is, szeretnénk, hogy egy kicsikét a kártevőket megritkítsák."

Az érdemi hótakaró és fagyok nélküli telek, kedveznek a kártevőknek és a kórokozóknak, a több hétig tartó kemény mínuszok hiánya miatt ugyanis az áttelelő alakjaik nem pusztulnak el, emiatt is fontos a gazdáknak a havazás. Emellett a mínusz tíz fok alatti hőmérséklet jó hatással lenne a talaj szerkezetére is.

"Nagyon lényeges lenne a mínusz hőmérséklet, hogy egy kicsit hosszabban tartson, hogy a talaj bizonyos mélységig átfagyjon, mert akkor a talaj szerkezete sokban feljavul. Úgyhogy ez nagyon hasznos lenne, és kedvezőbb lenne, jobb lenne a talaj elművelése, amint majd az idő engedi, mikor ez a tél elmúlik."

A szántóföldeknek még a kései, akár márciusi hó is jót tenne, mivel az átnedvesítheti a földet. Az utóbbi évek szárazabb időszakai miatt a föld mélyebb rétegei ki voltak száradva, így fontos növelni az altalaj nedvességtartalmát is.

búza
hótakaró
földműves
vetés

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:15, Frissítve: 13:34

Egyelőre megmenekült az idei szőlő

Elégedettek a királyhalmi szőlősgazdák a szőlőtőkék állapotával egy héttel a Vince-napi próbametszés után. Az enyhe télnek köszönhetően eddig nem mutatkoztak fagykárok.
13:06, Frissítve: 14:02

Leégett egy családi ház Padén

Tűzeset történt hétfőn a padéi Szervó Mihály utca egyik kis családi házában. A lángok mindent tönkretettek, teljesen lakhatatlanná vált az épület.
12:43

Elhunyt Börcsök Enikő

A Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 53 évesen, éppen a születésének napján halt meg.

Népszerű

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka.