Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

A jövő évtől legkevesebb nyolc évre bérelhetők az állami földek

2019-04-10
08:22
2019-04-10
08:32
Forrás
Pannon RTV
A fiatal gazdák helyeslik a döntést, viszont azon az állásponton vannak, hogy megkésett a határozat, hiszen a visszaszármaztatással egyre kevesebb a bérbe vehető állami földterület.

A jövő évtől legkevesebb nyolc évre vehetők bérbe az állami tulajdonban levő földek – jelentette be Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter. A fiatal gazdák helyeslik ezt a döntést, viszont azon az állásponton vannak, hogy megkésett a határozat, hiszen a visszaszármaztatással egyre kevesebb a bérbe vehető állami földterület.

Például Zentán ez mindössze 1000 hektárt jelent, amiből 600 hektár rossz minőségű földterület, azaz legelő. A fennmaradt 400 ha-t pedig előjog címen az állattenyésztők között osztják ki, így a növénytermesztők részére nem marad bérelhető állami földterület.

A gazdák azt mondják, termőföldet jobb vásárolni, mint bérelni, mivel a bérletek igen magasak. A Tisza mentén és Közép–Bácskában egy kataszteri holdért 7-8 ezer eurót kell fizetni, ugyanekkora terület bérlése egy gazdasági évre pedig 200 és 300 euró között mozog. A minisztérium a fiatal gazdáknak húsz éves lefizetésre 1,95 százalékos kamatlábú hitelt biztosít földvásárlásra.

bérel
állami föld

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.