Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

A jövő évtől legkevesebb nyolc évre bérelhetők az állami földek

2019-04-10
08:22
2019-04-10
08:32
Forrás
Pannon RTV
A fiatal gazdák helyeslik a döntést, viszont azon az állásponton vannak, hogy megkésett a határozat, hiszen a visszaszármaztatással egyre kevesebb a bérbe vehető állami földterület.

A jövő évtől legkevesebb nyolc évre vehetők bérbe az állami tulajdonban levő földek – jelentette be Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter. A fiatal gazdák helyeslik ezt a döntést, viszont azon az állásponton vannak, hogy megkésett a határozat, hiszen a visszaszármaztatással egyre kevesebb a bérbe vehető állami földterület.

Például Zentán ez mindössze 1000 hektárt jelent, amiből 600 hektár rossz minőségű földterület, azaz legelő. A fennmaradt 400 ha-t pedig előjog címen az állattenyésztők között osztják ki, így a növénytermesztők részére nem marad bérelhető állami földterület.

A gazdák azt mondják, termőföldet jobb vásárolni, mint bérelni, mivel a bérletek igen magasak. A Tisza mentén és Közép–Bácskában egy kataszteri holdért 7-8 ezer eurót kell fizetni, ugyanekkora terület bérlése egy gazdasági évre pedig 200 és 300 euró között mozog. A minisztérium a fiatal gazdáknak húsz éves lefizetésre 1,95 százalékos kamatlábú hitelt biztosít földvásárlásra.

bérel
állami föld
Branislav Nedimovic

Most

19:58

Elhunyt Nikola Hajdin szerb akadémikus

Tagja és elnöke volt a Szerb Művészeti és Tudományos Akadémiának. 1923-ban született a horvátországi Vrbovskoban, a Belgrádi Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait építészeti szakon.
17:19

Útnak indul a Tanyaszínház

Y-elágazás a címe a Tanyaszínház idei produkciójának, amely a mai huszonévesek problémáit járja körül. Az idei tájolás Kishegyesen kezdődik, ma este 21 órától.
15:58, Frissítve: 17:59

Pénteken Voždovac-TSC

A TSC labdarúgói idegenben a Voždovac ellen kezdik meg szuperligás szereplésüket. A mérkőzést pénteken 20 órától játsszák műfüves pályán. A vendéglátó stadionja egy bevásárlóközpont tetején van.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.

Újabb rekordot döntött a dinár

Újabb rekordot döntött a dinár euróhoz viszonyított árfolyama. A ma jegyzett adatok szerint egy euró 117,7365 dinárt ér - tájékoztat a Szerbiai Nemzeti Bank.