Ugrás a tartalomra
Pixabay/stevepb

Jövő évtől tilos cukrot adni a gyümölcslevekhez Szerbiában

2019-01-09
17:38
Forrás
Vajdaságma, Politika
A cukor, méz vagy más édesítőszer hozzáadása csak a nektárok esetében lesz megengedett, és az is legfeljebb a késztermék teljes tömegének 20 százalékát teheti ki.

A szerbiai Hivatalos Közlönyben nemrég megjelent a gyümölcslevekről és hasonló termékekről szóló új szabályzat, amely szigorú szabályokat ír elő az ilyen termékeket előállító ipar számára. A cukor, méz vagy más édesítőszer hozzáadása csak a nektárok esetében lesz megengedett, és az is legfeljebb a késztermék teljes tömegének 20 százalékát teheti ki. Tilos lesz feltüntetni a csomagoláson, hogy az adott termék hozzáadott cukor nélkül készült. Az új előírások megszabják azt is, hogy milyen minimális minőségnek kell megfelelniük a gyümölcsleveknek, de a termékleírásokat is pontosítani kell. Az új előírásokat 2020. július elsejétől kötelező alkalmazni. Az eddig forgalomba hozott termékek a szavatossági idejük lejártáig, de legkésőbb 2021. december 31-éig lehetnek a boltok polcain. Utána már csak az új rendelkezéseknek megfelelő termékeket szabad kereskedelembe hozni.

gyümölcslé

Most

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.