Ugrás a tartalomra
autók és egy lovas kocsi
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Jövőre bajban lesznek a régebbi autók tulajdonosai

2019-11-17
14:28
2019-11-17
18:29
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában „megbélyegzik” majd azokat az autókat, amelyek környezetvédelmi besorolása nem megfelelő.

A szakemberek szerint Szerbia rendelkezik a legöregebb autóparkkal Európában. A felmérések szerint az utcákon közlekedő járművek kilencven százaléka 10 évnél idősebb. Jövő nyártól fogva ellenőrzik a gázkibocsájtást, ami további költségeket hozhat az idősebb járművek tulajdonosainak. A szigorúbb műszaki ellenőrzés esetén is becslések szerint mintegy 800 ezer jármű nem megy át a vizsgán.

A szerbiai autópiacon dolgozók szerint kétszer annyi használt autó vár eladásra, mint amekkora a kereslet. Az illetékesek szerint az év végéig feltehetően csaknem 100 ezer autót szállítanak majd be Szerbiába.

A szabadkai használt autók piacán sok a bámészkodó, de kevés a vásárló. Az eladók panaszkodnak. Pfeifer István 22 éves gépjárművét árulja, amely Euro 3-as környezetvédelmi besorolású: „Most már harmadik vasárnap vagyok kint, de nagyon rossz az üzlet, kevés a vevő, tehát nincs pénze az embereknek, vagy nem tudom mi a gond. Nagyon kevés az érdeklődő, főleg most, hogy jön a tél és akkor nincs. Tavasszal, meg nyáron jobb a helyzet, akkor többet lehet eladni.”

Július 21-től ellenőrzik majd az autók által kibocsátott gázokat a műszaki vizsgán, ennek eredményeképp várhatóan több használt autó, amelyeknek Euro 3-as besorolású motorja van, nem megy majd át a vizsgán - írja a szerb közmédia.

Keveset fogyasztó Volkswagen vagy Fiat márkájú autó után érdeklődött Biljanski Stanislav a szabadkai autópiacon. Az is fontos követelmény illetve szempont számára, hogy a gépjárműhöz olcsón lehessen alkatrészeket beszerezni. Ő 3-tól 5 ezer eurót különített ki erre a vásárlásra.

Biljanski Stanislav, Szabadka: „Tíz-tizenkét évesnél ne legyen idősebb. Mivel az Euro 3-ast kidobják teljesen. Még regisztrálni sem lehet majd őket, akkor persze, hogy ez is fontos szempont. Legalább Euro 4-es legyen, de inkább 5-ös. Az autót én előbb megnézem, és ezután hívom az autómechanikust, aki hozzáköti a mérőműszereit, hogy számítógéppel belelásson. Mert az mindent megmond.”

A tervek szerint 2020-tól megtilthatják Szerbiában az Euro 3-as és 4-es motorokkal rendelkező, illetve a 10 évnél öregebb autók behozatalát - jelentette ki már korábban Goran Trivan környezetvédelmi miniszter. Valamint várhatóan olyan autóvizsgálatot vezetnek be, amely során az az autó, amelyik a méréseken rossz környezetvédelmi értékeket mutat fel, ezáltal pedig nem lesz megfelelő a környezetvédelmi besorolása, kap egy matricát. Olyan esetekben, amikor a levegő szennyezettsége magas, ezekkel a járművekkel nem lehet majd közlekedni a városokban mindaddig, amíg a rossz levegőminőség miatti riasztás érvényben van.

régi autó
használt autó
környezetvédelem

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.