Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián/illusztráció

Juhkiállítás Pacséron

2019-08-31
15:18
2019-08-31
17:51
Forrás
Pannon RTV
A helyiek mellett bácsalmási gazdák is elhozták birkáikat.

Pacséron a helyi ízek és a helyi értékek voltak a hétvége főszereplői. A helyi Mezőgazdasági Termelők Egyesülete egy sikeres IPA-projekt részeként rendezte meg a sertés- és juhkiállítást. Bácsalmási termelők is bemutatkoztak, akik a projekt magyarországi résztvevőjeként voltak jelen a bácskai településen.

Élő zene, kirakodóvásár és bográcsos biztosította az esemény jó hangulatát.

A pacséri Fremond Csaba már második alkalommal vesz részt a kiállításon juhtenyésztőként. Korábban sertéstenyésztéssel is próbálkozott, a juhokban viszont nagyobb lehetőséget látott. Szerinte érdemes gazdaként birkákkal foglalkozni. „Én Ile de France fajtát tenyésztek, két éve kezdtem el foglalkozni ennek a juhnak a tenyésztésével. Most hét darab nőstényem van, most szándékozok beszerezni egy drágább, minőségibb kost.”

Habár eddig minden évben a sertés volt a kiállítás fő témája, az afrikai sertéspestis kockázata miatt ezek az állatok nem vehettek részt az idei eseményen. Miklós József, elnök, Mezőgazdasági Termelők Egyesülete, Pacsér: „A juhállomány egyre népszerűbb itt, Pacséron és környékén. Most jelen pillanatban hét fajta juhot állítunk ki, öt termelő kihozta a portékáját. Ez egy három-négyéves termék, azelőtt keveseknek volt birkája, az utolsó négy évben elég sok helyen elindult a juh nevelése.”

Ugyan idén a sertésfajták közül egyet sem mutattak be, a főszervező szerint a disznótartásban is fellendülés érzékelhető Pacséron és a környékbeli településeken.

juh
birka
juhkiállítás
birkakiállítás
sertés
disznó
sertéspestis
Pacsér
IPA
IPA-projekt
Mezőgazdasági Termelők Egyesülete
bográcsos
Fremond Csaba
Miklós József

Most

08:30

Fucsovics a legjobb 32-ben

Fucsovics Márton a 32 közé jutott a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután szerdán a második fordulóban jobbnak bizonyult az olasz Jannik Sinnernél.
08:14

Ma van a magyar kultúra napja

Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte és a határokon túl is a magyar kultúra napját.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.