Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Június-július folyamán éri el maximumát az infláció Szerbiában

2022.06.13
13:45
Forrás
Pannon RTV
10-11 százalékos lehet az éves infláció Szerbiában júniusra és júliusra vonatkozóan, ez azonban a maximumot jelenti majd, utána fokozatos csökkenés várható.

A Nemzeti Bank szakmunkatársa szerint az aratási szezon kezdete pozitív hatással lesz a gazdaságra, és mérsékli majd a pénzromlást. Az infláció éves értékét a központi bank korábban 3 +/- másfél százalékban határozta meg.

Az infláció visszaszorítása érdekében a szerb kormány még tavaly novemberben korlátozta az alapvető élelmiszerek árát. A kabinet a kristálycukor, a tej, a napraforgóolaj, a liszt, valamint a sertéshús árának emelését tiltotta meg. Emellett az áram árát is igyekeznek szinten tartani, annak elszabadulása ugyanis minden szektorra hatással lenne.

Az infláció elsősorban az orosz-ukrán háború miatt kialakult energia- és élelmiszeripari-válság hatására szabadult el, és nem csak Szerbiát, hanem Magyarországot és az Európai Unió egészét is súlyosan érinti.

infláció
Szerbia

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.