Ugrás a tartalomra
Pixabay/Maklay62/illusztráció

Karbantartást jelentett be a Gazprom - egekben a gáz ára

2022.08.23
12:09
2022.08.23
17:01
Forrás
Pannon RTV
Kilőtt a gáz ára azt követően, hogy a Gazprom a múlt pénteken bejelentette, hogy három napra, augusztus 31-től szeptember 2-ig leállítja az Európába történő gázszállításait az Északi Áramlat 1 vezetéken.

A Gazprom a lépést rutin jellegű karbantartási munkával indokolta, ám a gáz ezer köbméterenkénti ára így is 3000 dollár fölé emelkedett. Ilyen árak mellett milyen esélye van Szerbiának a télre? Lesz-e gáz, és ha igen, milyen áron?

Pannon RTV/Óvári Dániel

Háromnapos karbantartásról beszélt a Gazprom, mégis pánik alakult ki, jelentősen megnőtt a kereslet, így a gáz ára is. Vojislav Vuletić, a Szerbiai Gázegylet képviselője szerint ez irreálisan magas ár, amit szinte senki nem tud megfizetni, legfeljebb, ha rá van kényszerítve, vagy ha kisebb mennyiségre van szüksége.

Vojislav Vuletić, képviselő, Szerbiai Gázegylet: „Azok vásárolják, akik nem egyeztek meg időben a Gazprommal, illetve azok, akiknek szükségük van rá – nem a fűtés miatt, mert nem téli időszak van -, mert ipari vagy vegyi alapanyagként használják, és hogy a termelés ne álljon le teljes mértékben, kénytelenek ilyen magas áron megvásárolni.”

Pixabay/stevepb/illusztráció

Vojislav Vuletić szerint a kontinens most csak saját magára számíthat, így onnan kell beszerezni a gázt, ahol van: Norvégiából, Skóciából és Hollandiából. A felhasznált mennyiség 40 százaléka azonban még mindig Oroszországból származik, ezt a mennyiséget nem lehet csak úgy a semmiből előteremteni. Hozzátette ugyanakkor, hogy Szerbia erre a télre bebiztosította magát.

Vojislav Vuletić, képviselő, Szerbiai Gázegylet: „Szerbiának egyáltalán semmi problémája nem lesz a gázzal. Itt van a Balkáni Áramlat gázvezeték, van lehetőség az ellátás biztosítására Ukrajnán és Magyarországon keresztül. Emellett Magyarországgal megállapodtunk arról, hogy körülbelül 500 millió köbméter gázt tárolhatunk az ő tározóikban. Itt van a mi udvarnoki tározónk is, úgyhogy úgy gondolom, hogy Szerbiának nem lesz gondja a gázzal az előttünk álló tél során.”

Pannon RTV/Illusztráció

A szakember arról is beszélt, hogy Európában ugyan beszélnek a cseppfolyósított földgázról, ám ezek csak elméletek maradnak, nem kivitelezhető a nagy mennyiségű ellátás. Példaként említette, hogy az Egyesült Államok 15 milliárd köbméter cseppfolyósított gázt ígért Európának az idei évben, ám Európának 500 milliárd köbméteres a szükséglete, így ez csak csepp a tengerben. Van gáz a világon, de nincsenek kiépítve a szükséges vezetékek, hogy az el is tudjon jutni Európába – tette hozzá.

Gazprom
gáz
gáz ára

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.