Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Kedvezhet a forró időjárás a kukoricának, a napraforgónak és a szójának

2021.06.17
19:27
Forrás
Pannon RTV
Szakemberek részvételével tartottak mezőgazdasági konferenciát Újvidéken, ahol az ágazat legújabb kihívásairól, valamint a búza és a kalászos növények állapotáról is szó esett. A termelők és a szakemberek is elégedettek a gabona fejlődésével.

Vajdaság falugazdászainak és agrármérnökeinek zöme részt vett a találkozón, hogy tapasztalatokat cseréljenek, illetve új információkkal gazdagodjanak. Nemes Róbert agrármérnök bizakodó a kalászosok idei termésével kapcsolatban: „Ez a hűvös, száraz tavasz, nagyon jót tett a kalászosoknak. A kalászosok nem szeretik a nagyon nagy melegeket, plusz 30 fokon felül a kényszerbeérés van jelen. Ezt megúsztuk eddig.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Az Újvidéki Növénynemesítő Intézet munkatársai elégedettek a növények eddigi fejlődésével. Az árpa cséplése két héten belül megkezdődik, viszont a búzának akár még 20 napra is szüksége lehet a teljes beérésig. A nemesítés sokat segít a gazdáknak, Milan Mirosavljević nemesítő szakember pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az időjárás a legfontosabb: „A Növénynemesítő Intézet nagy választékkal rendelkezik gabonákból. Nem csak a búza, hanem a többi gabonafajta nemesítésén is dolgozunk. Ezek elsősorban az árpa, a zab, a rozs és a tritikálé. Ami magát a nemesítést illeti, azaz az új fajták létrehozását, ennek célja, hogy olyan fajtákat hozzunk létre, amelyeknek potenciálisan nagyobb hozama és magasabb minősége lehet a jelenleg piacon lévő fajtáktól.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Kovács Nándor óbecsei termelő rendszeresen látogatja az ilyen jellegű rendezvényeket. Reméli, hogy már a hétvégén árpát csépelhet.

„Érdekes lesz a búzatermelés, az árpatermelés is. És tisztában vagyunk vele, hogy az olajos növények ebben az évben nagy slágerek fognak lenni. Meglátjuk. Ez az évnek a kezdete, a parasztembernek az első pénzek. Az árpa, búza. Hogy milyen év lesz, hogy mit kapunk fölülről, majd még meglátjuk.”

Az idei hozamot még egyik termelő sem kezdte felbecsülni, a gazdák egyelőre az időjárásra bízzák magukat. A kukoricának, napraforgónak és szójának kedvezhet a forró, nyári meleg - vélik a szakemberek.

búza
kukorica
árpa
kalászos
találkozó
konferencia

Most

12:47

Falunapot ünnepel Majdány

Falunapot rendeznek Majdányon a helyi művelődési otthon nagytermében. Az esemény ma 19 órakor kezdődik, ahol többek között egy kiállítás is várja a látogatókat.

Népszerű