Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelic

Kedvező áron jut Szerbia gázhoz a Balkáni Áramlaton keresztül

2021.07.30
15:19
2021.07.30
16:22
Forrás
Pannon RTV
Október elsején indulhat meg a tervek szerint a Balkáni Áramlaton keresztül az orosz gáz szállítása a bolgár határtól Szerbián át, Közép-Európa irányába.

Ezzel Szerbia is rendkívül jó minőségű gázhoz jut, kedvező áron. Már csak a Velika Plana-i kompresszorállomásnak kell elkészülnie. 

Tanjug/Rade Prelic

A leendő kompresszorállomáson majd a szűrést, a gáz mechanikai szennyeződésektől való tisztítását és a gáz összenyomását, valamint annak hűtését végzik a további szállításhoz, a beállított hőmérséklet- és nyomásparaméterekkel a főgázvezetéken keresztül a következő kompresszorállomásig. A Velika Plana-i a bolgár határtól a magyar határig húzódó gázvezeték építésének projektje keretében készül - hangoztatta az államfő. 

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A kompresszorállomás és ez a 36 objektum, valamint amiket nem is látunk, a föld alatti berendezések nélkül, nem lehetne kiegyensúlyozott gáznyomást elérni. Szállítás közben nagy lenne a veszteség, és nem is tudnánk a gázt eljuttatni Szerbia északi részéig, a magyar határig. Egy hatalmas projektről van szó, a gázvezeték teljes hossza Szerbián át 402 kilométer, amely nagyon rövid idő alatt elkészült. ”

Tanjug/Rade Prelic

E hónap elején a Srbijagas és az FGSZ magyar gázipari vállalat összekapcsolta a Balkáni Áramlat csöveit, ezzel a vezeték teljes útvonala elkészült. A tervek szerint október 1-től szállítanák az orosz gázt ezen a vezetéken keresztül Közép-Európába. Ez egy 1500 főt foglalkoztató projekt, jelenleg a harmadik legnagyobb építkezés Szerbiában, és ettől többen egyidejűleg csak a Belgrád a vízen és a Morava közúti folyosó munkálatain dolgoznak. 
Az elkövetkező időszakban az energiastabilitás biztosítása nagyon fontos Szerbia számára. Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, az energiabiztonság, az élelmezés és az ország pénzügyi biztonsága a legfontosabb dolgok a következő húsz év távlatában. Ezért is különösen jelentős, hogy az ország a legjobb minőségű gázhoz jusson, a lehető legkedvezőbb áron. 

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ami a gáz árát illeti, az a világpiacon alakul ki. Mi viszont sokkal kedvezőbben, több mint 100 dollárral olcsóbban jutunk hozzá, mint ami a tényleges piaci ár. Ezt mindenképpen szem előtt kell tartani, és ez valójában az orosz féllel kötött megállapodásnak és szerződésnek köszönhető.”

Velika Plana-i látogatása során Vučić kitért arra is, mely ágakból hiányzik a legtöbb dolgozó. Hiányoznak ácsok és hentesek, de építőipari munkás is kevés van, hiszen jelenleg Szerbiában mintegy 80 ezer embert foglalkoztatnak különféle építkezéseken - mondta a szerb elnök.

Szerbia
gáz
Aleksandar Vučić
Balkáni Áramlat gázvezeték
Balkáni áramlat

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.
16:19, Frissítve: 17:43

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.