Ugrás a tartalomra
Illusztráció-Pannon RTV/Tímár Zsolt

Keresett a termőföld Vajdaságban

2018.03.05
15:13
2018.03.05
17:58
Forrás
Pannon RTV
Tavaly fellendült a szerbiai ingatlanpiac. Leginkább a lakásokat és a mezőgazdasági földterületeket értékesítették. Volt olyan két hektárnyi termőföld, amelyért 75.000 eurót fizettek.

A felmérések szerint az előző évhez képest 11 százalékkal ugrott a forgalom. Vajdaságban nőtt a legnagyobbat az eladások száma. A tavalyi évben 32.700 ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést kötöttek. A Köztársasági Földhivatal elemzései szerint tavaly a legélénkebb forgalom a mezőgazdasági földterületek adásvételi területén voltak. Összesen 24.900 parcella cserélt gazdát. Az árak régiónként változtak. A legdrágábban a dél-bácskai régióban lehetett földet vásárolni. A legolcsóbban pedig Dél-Bánátban. Az adatok szerint Dél-Bácska területén egy hektár föld ára 2000 és 18.000 euró között alakult, ami 10.300 eurós átlagot jelent. Észak-Bácskában, Szabadka területén a falvak környékén a legkeresettebbek a termőföldek. Aladics Tibor, mezőgazdasági termények felvásárlója, Ludas: „Most a tulajdonosok egy kissé felértékelték a saját termőföldjeiket, és bizony 20-30 százalékkal megnövekedett a termőföld ára. Ami nem jelenti azt, hogy azért a kereslet is megnövekedett.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Dél-Bánátban a termőföld hektáronkénti ára 1500 és 13.000 euró között mozgott. Vagyis 5700 eurós átlagáron lehetett egy hektár földet venni. Kiss Árpád, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnöke elmondta, az árakra a pályázati lehetőségek is nagy mértékben kihatással voltak a múlt évben: „A lényeg azon múlik, hogy egyes településeken, ahol sokkal kevesebb a munkalehetőség, tehát a mezőgazdasági foglalkoztatottság van a fő hangsúlyban, ott abban az esetben kicsit nagyobb a kereslet, és ott magasabb árakat fizetnek. A hektárért vagy a holdjáért, ki hogy számolja a földterületét. Míg a másik területeken, ahol kevesebb, esetleg az állattenyésztés jellemzőbb, az már azt jelenti, hogy kisebb a kényszer-foglalkoztatás. Nem annyira törik magukat az emberek a föld iránt, és ott alacsonyabbak az árak.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az adásvételi szerződések szerint Vajdaságban tavaly Szenttamáson értékesítettek a legdrágábban termőföldet. Szűk két hektárnyi termőterületért 75.000 eurót fizettek. A legdrágább földterület az ópázovai ipari zóna területén volt, ahol 1 hektár 13 ár és 18 négyzetméter területet 362.176 euróért adtak el.

Vajdaság
termőföld
forgalom
adásvétel

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű