Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Később érik a feketicsi meggy

2023.06.01
15:20
2023.06.01
16:28
Forrás
Pannon RTV
A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.

Érik a feketicsi meggy, hamarosan kezdődhet a szüret. A helyiek számos módon használják fel ezt az egészséges gyümölcsöt. Többek között lekvárok, gyümölcslevek és alkoholos italok is készülnek belőle, mint pálinka, meggylikőr és meggybor.

Bácsfeketehegy szinte minden háza előtt áll meggyfa. Kecskeméti Szilárdka unokáinak szed kóstolót, miközben kíséri haza őket az óvodából.

Kecskeméti Szilárdka, Bácsfeketehegy: „A mi családunk nagyon kedveli a feketicsi meggyet, már sütöttük is az első kalácsot, amint elkezdett érni. Most nincs annyi, mint tavaly, mintha betegek volnának a fák, de amelyiken van, az meg gyönyörű fekete szemű. Szörpöt készítünk, kompótot télire, mélyhűtőbe eltesszük télire.”

A Horkai család 350 meggyfájával jelenleg a legnagyobb meggytermelőnek számít a településen. Meggylevet, meggybort, likőrt, pálinkát és idén cukormentes lekvárt is fognak készíteni a meggyből, mindezt vegyszermentes termelés mellett. A meggyszüret azonban még várat magára.

Horkai Zsolt, termelő Bácsfeketehegy: „Várnánk a jó időt. A május csapadékos volt, az érés sajnos nem úgy halad, amennyire kellene. Kicsit késik is a meggy érése, mondhatnám, hogy szépen pirosodik, de ez a mi meggyünk szinte feketére, sötétbordóra érik, még legalább egy 5-6-7 nap is kellene, hogy szép érett legyen, de ahhoz, kellene jó meleg napos idő.”

A meggyet idén még nem árusították, de a termelő szerint 150 dinárba kerülhet majd egy kilogramm első osztályú száras meggy.

meggy
Bácsfeketehegy

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.