Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Későn érkezett a csapadék a kukoricára

2021.08.03
15:36
2021.08.03
16:24
Forrás
Pannon RTV
Ezt mondják a Magyarkanizsa-környéki gazdák. A csövek többsége kicsi, a rajta lévő magok fejletlenek, valamint egyre több parcellán jelent meg a kukoricabogár is, ami további terméskieséshez vezethet.
Pannon RTV

A rendkívüli hőség a növényeket is megviselte az elmúlt időszakban. Kukoricából például jóval kevesebb lesz a szokásosnál. Ennek egyik oka a csapadékhiány, valamint a tavaszi hónapokban fellépő változékony időjárás. A Magyarkanizsa-környéki parcellák többségén a kukorica alsó levelei már lesárgultak, eső hiányában pedig sok helyen összecsavarodtak. Nagyobb mennyiségű csapadékot július közepén mértek Magyarkanizsa községben.

Balázs Tibor, termelő, Ilonafalu: „Tudjuk, tavasszal nem fejlődött a kukorica, akkor még kicsi volt, aztán meg rájött a szárazság. Nem volt itt hónapokig eső, most ez az 50 liter eső szépen feljavította őket, de már most ugyanúgy visszaestek. Nem nagy a száruk, nem lesz kötés és főleg a legnagyobb baj a meleg. Mert talán még a nagyobb mennyiségű eső elég sokáig kibírta volna, hanem a negyven fokos melegekben megfő a kukorica felülről.”

Pannon RTV

A csapadékhiány miatt a kukorica esetében nehezen kötött meg a kalász, ami megnehezítette a porzást és ennek következménye, hogy a csövek nehezen indultak fejlődésnek. Ezek többsége is fejletlen és telítetlen szemet nevel, valamint egyre több helyen megjelent a kukoricabogár, amely tovább csökkenti a terméshozamot.

Bata Erzsébet, elnök, Gazdakör, Magyarkanizsa: „Ezen a csövön elég hiányosak is a szemek, sőt itt van a bogárnak a károsítása is. Arra jutunk pár év múlva, sőt már most is, hogy kezelni kell már ilyen időszakban is a kukoricákat, hogy ez a bizonyos kukoricabogár ne tegyen károkat benne. Látszik, hogy hiányosak a szemek. Aránytalanul és a későbbiek folyamán termékenyültek meg, látszik, mert fehérebbek a szemek.”

Pannon RTV

Ahhoz, hogy a jelenlegi terméshozam ne csökkenjen tovább, egy kiadós esőre és 30 fok körüli hőmérsékletre lenne szüksége a kultúrnövénynek. Az illetékesek azt is elmondták, hogy a tengeri betakarítására pár héten belül elkezdődhet.

kukorica
termés
eső
kukoricabogár

Most

11:24, Frissítve: 11:29

Megemlékezés a Sárga háznál

80 évvel ezelőtt a szabadkai Sárga ház épülete igazságtalanságok és kínzások helyszínévé vált - hangzott el a ma megtartott koszorúzáson.
10:32

Elkezdődött a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs

A magyar kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa - mondta a magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.