Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A készpénzhitelek iránt megnőtt az érdeklődés

2022.01.25
14:16
2022.01.25
16:13
Forrás
Pannon RTV
Robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés a készpénzhitelek iránt Szerbiában - állítják az illetékesek.

Ez azt mutatja, hogy az embereknek több pénzre van szükségük az élethez és problémáik megoldásához - mondják az elemzők. Ugyanakkor most konszolidáció van a bankszektorban, a bankok versenyeznek az ügyfelekért, így minden eddiginél kedvezőbbek lehetnek a hitelfeltételek.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Hivatalos adatok szerint a Szerbiában folyósított kölcsönök 61 százalékát a készpénzhitelek teszik ki. Ennek oka az, hogy viszonylag kedvező feltételekkel, és kedvező kamatokkal igényelhetők. Azok, akik készpénzhitelt vesznek fel, azt mondják, általában közszükségleti cikkek vásárlására, lakás- vagy házfelújításra, esetleg valamilyen családi esemény megszervezésére, vagy üdülésre fordítják a felvett kölcsönt.

Vavricskó Gyöngyi már élt kedvezményes készpénzhitel felvételének lehetőségével: „Lakásfelújításra fordítottam, nemrég vettem fel, pár hónappal ezelőtt. Nekem az segítség, mert egyszerre ki bírom használni, hogy megveszem azt, ami kell, és apránként fizetem vissza.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Bálint Zoltán húsz éve ugyanannak a banknak az ügyfele. Ellenben, ő nem kíván készpénzhitelt felvenni: „Onnan föl is hívtak és ajánlották is ezt a lehetőséget, de az a helyzet, hogy nem szerettem volna élni vele, mivel nagyon nem szeretek adós lenni. Pillanatnyilag is van még egy folyamatban lévő hitelem, örülök, ha azt le tudom rázni, és nem szeretnék a továbbiakban ilyesmiben részt venni, hacsak nem lesz nagyon muszáj.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Zombori Imre közgazdász elmondta, most rekord alacsony a referenciakamat. A bankok tele vannak pénzzel, így csökkentették a kamatlábakat, hogy nagyobb forgalommal, pénzt tudjanak keresni: „A központi bankok a világban, így a Szerb Nemzeti Bank referens kamatlába is alacsony szinten áll. Ez a referens kamatláb valójában egy alapkamatláb, ami meghatározza a többi kamatot a gazdaságban. Annyit mondnék, hogy a tavalyi évben a Szerb Nemzeti Bank referens kamatlába 1,75 százalék volt, most 1 százalék, és januárban, decemberben szintén hoztak döntéseket, hogy 1 százalék maradjon. Amikor olcsóbb a referens kamatláb, az annak a jele, hogy a központi bank élénkíteni akarja a gazdaságot, tehát felgyorsítja a pénz mozgását.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Radojka Nikolić, a Szerbiai RTV műsorában úgy fogalmazott, robbanásszerűen megugrott az érdeklődés a készpénzhitelek iránt. Az Ekometar és a Biznis magazinok fő- és felelős szerkesztője szerint azért csábító ez a hitelforma, mert nincsenek korlátai, mindenki arra használhatja a pénzt, amire szeretné.

Radojka Nikolić, az Ekometar és Biznis magazinok fő- és felelős szerkesztője: „Az emberek készpénzhitelt vesznek fel, amit én azzal magyarázok, hogy a jólétük megőrzéséhez hiányzik pénz. Tehát az életszükségleteik kielégítéséhez kell nekik a pénz. Mert kevesen vesznek fel készpénzhitelt szeszélyből, persze lehetnek ilyenek is. Nagyobb részüknek azonban azért van szükségük erre, hogy valamilyen problémájukat megoldják.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A szakember arra figyelmeztetett, hogy készpénzhitel felvételekor ne csak a kamatlábra figyeljünk oda, hanem a kölcsön folyósításának egyéb költségeire is.

készpénz
készpénzhitel
bank
Zombori Imre
Szabadka

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.