Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Készül a tökéletes vajdasági kisüsti

2020.10.19
07:01
2020.10.19
16:25
Forrás
Pannon RTV
Javában tart a pálinkafőzés. A bácskai gazdák szerint az idei almatermésnek kedvezett az időjárás, megfelelő a gyümölcs cukortartalma. A termést elnézve idén 100 kg almából 10 liter pálinka lesz.
Pannon RTV/Huszár Dániel

Elérkezett az almapálinka főzésének ideje. A királyhalmiak az utolsó ládányi almákat szállítják a hűtőházakba, majd következik a fák alá esett termés felszedése. A kevésbé kiváló minőségű, illetve korán lepottyant almából pedig készül a cefre.

A hajdújárási Kovács Norbert Királyhalmon termel, főként idared almát. A gazda elmondta, az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt a gyümölcsöt otthon tárolják, ahol saját használatra pálinkát és almalevet készítenek belőle. Hozzátette, a termést elnézve idén 100 kg almából 10 liter pálinka főzhető ki.

A szabadkai Juhász Antal almacefréje már kiforrt, a birsnek azonban még idő kell. Antal a családi alkalmakra és a nagyobb ünnepekre teszi félre a kisüstit. Az alma mellett barack- és szőlőpárlat is van kamrájában.

Juhász Antal, Szabadka: „Nagy a család, elfogy. Saját gyümölcsből, ami van itthon, abból főzöm. A kertben van szőlőnk, vannak gyümölcsfáink, abből főzzük a pálinkát.”

Juhász Antal kazánjával évente mintegy 60 liter pálinkát főz ki, ebből szeptemberben már elkészült 25 liter almapálinka.

pálinka
főzés
kisüsti
Vajdaság
Juhász Antal
alma
termelő
Szabadka
Királyhalom

Most

07:52, Frissítve: 10:36

Ismét fellángolhat a gázai-izraeli harc

zrael a Gázai övezetből útnak indított gyújtóléggömbökre válaszul ismét légitámadásokat hajtott végre a Hamász létesítményei ellen – tudatta csütörtök éjjel az izraeli hadsereg.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.