Ugrás a tartalomra
Tanjug/Szerb Államelnökség

Két gyárat nyitnak a német befektetők Szerbiában

2019-10-23
09:21
2019-10-23
15:50
Forrás
Pannon RTV
Újabb két gyárat nyitnak német befektetők Szerbiában - erről írtak alá megállapodást az illetékesek Belgrádban. Ezzel kapcsolatban Aleksandar Vučić azt mondta, Szerbiának ez végtelen hasznot jelent.

Az autóiparban tevékenykedő Brose Pancsován épít gyárat, amely 1100 munkást foglalkoztat majd, az átlagbér pedig 1700 euró lesz. A repülőgépmotorokat gyártó MTU pedig Ópázován épít gyárat a közeljövőben, velük a duális oktatásról született megállapodás.

A két beruházás összértéke mintegy 300 millió euró, ami hatalmas hasznot hoz az államnak. A szerb elnök értékelése szerint lesz munka és újjáéled az egész Dél-Bánát. Elmondta, Szerbia jelenleg sokkal jobb befektetési körülményeket tud nyújtani a külföldi befektetőknek, mint a szomszédos országok nagy része.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Itt van elég munkaerő, szakképzett munkaerő, pénzt is adunk. Mindenben többet nyújtunk, mint a többiek. Szerbiával nem lehet őket összehasonlítani. Ezt adja át nekik, mi pedig hálásak leszünk érte.”

Foto: Tanjug/Szerb Államelnökség

Peter Altmaier az uniós bővítésről is beszélt a két fél közös sajtótájékoztatóján. A német gazdasági miniszter elmondta, a Bundestag támogatja a Nyugat-Balkán integrációját.

Peter Altmaier, gazdasági miniszter, Németország: „5-6 évvel ezelőtt még ellentmondásos viták folytak a Nyugat-Balkán uniós integrációjával kapcsolatban. Most azonban azt mondhatom, hogy ezzel kapcsoltban pozitivitás tapasztalható. A Bundestag nemrégiben támogatta ezeknek az országoknak a csatlakozási tárgyalásainak megkezdését és már korábban is mondtam, hogy Szerbiát Németországban megbecsülik. Ezért is jött velem most egy német gazdasági delegáció.”

Foto: Tanjug/Szerb Államelnökség

A német cégek Szerbiában jelenleg mintegy 60 ezer embernek nyújtanak munkalehetőséget.

Németország
Peter Altmaier
gyár

Most

13:58, Frissítve: 14:23

Változékony, szeles idő lesz

Kedden a szokásosnál alacsonyabb hőmérséklet vár ránk. Szerdától némi felmelegedés lehet. Szerbia egyes részein sárga riasztás van érvényben a zivatarok miatt.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.