Ugrás a tartalomra
Rastina
Pannon RTV

Két új átkelő nyílik jövőre a szerb-magyar határszakaszon, egyet pedig kibővítenek

2017-11-05
12:28
2017-11-05
19:27
Forrás
Pannon RTV
A fejlesztéstől a meglévő átkelők tehermentesítését és a várakozási idő csökkenését remélik az illetékesek, valamint a gazdasági kapcsolatok további élénkítését, az árucsere-forgalom növekedését.

Még áthúzva áll a Rastina-Bácsszentgyörgy átlépőt jelző tábla Nyugat-Bácskában a szerb-magyar határ közelében. Az út a határvonalig azonban már elkészült. A magyar oldalon pedig már a kapukat és az objektumokat építik. Itt kis határátkelő lesz, 7-től 19 óráig tart majd nyitva. Ez az egyik új átlépő, a másik építését korábban a magyar külgazdasági és külügyminiszter is megerősítette a Pannon RTV-nek. Szijjártó Péter kiemelte, a kétoldalú kereskedelmi forgalom 30 százalékot meghaladó ütemben fejődött az év első hét hónapjában. Az új összeköttetésekkel további növekedésre számít a magyar tárcavezető:„Megállapodtunk abban, hogy a gazdasági kapcsolatok további dinamizálása érdekében két újabb határátkelőhelyet nyitunk a jövő esztendőben a két ország határán. Az egyiket Kübekházánál, a másikat Bácsszentgyörgynél.”

A másik új átkelő tehát a szerb-magyar-román hármashatárnál, Rábénál lesz. Évtizedekkel ezelőtt már volt a térségben átlépő, akkor a helyiek a határ túloldalára jártak templomba. Erre még dűlőút vezet, de az Isten hozott! és a Szerencsés utat tábla már a helyén van. Ha megépül az átjáró, itt is gyorsított eljárásban ellenőrzik majd az utasokat, ugyanis egy épületben lesznek a magyar és a szerb határrendészek is. Kern Imre, építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, Szerbia: „Az a cél, hogy Nagykikinda összeköttetést kapjon ezen a határátkelőn keresztül a magyar autópálya és ezzel együtt az európai autópálya hálózattal, és én azt hiszem, hogy az elég sokat jelent a környező helységeknek is.”

Az új észak-bánáti átkelőt várhatóan a jövő év végéig, a nyugat-bácskait pedig már tavasszal igénybe vehetik az utazók.

Bajmoknál pedig már szintén dolgoznak, bővítik az átkelőt Bácsalmás felé. Az uniós előcsatlakozási alapokból erre 1,8 millió eurót különítettek el, míg Szerbia 300 ezer euróval járul hozzá a projekthez. Miroljub Stojković, a szabadkai vámhivatal munkatársa: „Ez lesz a legrövidebb út Bécsig. Az átkelő 24 órán át üzemel majd, ami azt jelenti, hogy jelentősen felgyorsítja a forgalmat, elsősorban az utasforgalmat és az autóbuszok átjutását is.”

Mindenki emlékezhet a végeláthatatlan sorokra és többórás veszteglésekre az átkelőkön, ezek jövőre mérséklődhetnek.

szerb
magyar
határátkelő

Most

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.