Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Kevés kukorica termett, a felvásárlási ár is lehetne magasabb

2021.09.20
14:01
2021.09.20
16:16
Forrás
Pannon RTV
Elkezdődött a kukorica betakarítása az Észak-bácskai határban. A gazdák szerint az idei év nem kedvezett a gabonának. A tengeri jelenlegi felvásárlási ára 24 dinár, de a gazdák bizakodóak, mivel a szezon csak most kezdődött.

Megkezdték a kukorica betakarítását Ludason is. Dukai Zsolt helyi termelő elmondta, vár még az eladással, mivel szerinte az ár még növekedni fog a szezonban.

„Az én kukoricámnak még a felét takarítottuk be a múlt héten. Eladni egyelőre nem adtam el, mert jó feltételek vannak a tárolásra. Eyelőre várok az eladással. A jelenlegi ár 24 dinár, de én úgy gondolom, hogy a terméshez képest ennek feljebb kell mennie.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A hosszan tartó hőség és az egyenetlen csapadékmennyiség megviselte az idei termést - mondta el Aladics Tibor. A ludasi felvásárló szerint az utóbbi években nem kedvezett az időjárás a gabonának. A kukorica felvásárlási ára tavaly 14-15 dinár volt, most a betakarítás alatt már elérte a 24 dinárt.

„A hozamokról annyit tudok mondani, hogy katasztrófa ez az év és nagyban hasonlít a 2012-es évhez. Talán valamennyivel jobb a helyzet mint 2012-ben. Az utólagos statisztika tíz évre visszamenőleg az katasztrofális. Most a tavalyi hozamhoz képest egy ilyen 60-70 százalékos kiesés van. Hogyha tavaly hatvan, hetven mázsát termeltünk holdankét, akkor most a húsz, huszonöt körül járunk. A kukoricának a jelenlegi ára 24 dinár, ennyi a felvásárlási ár.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Aladics Tibor hozzátette, nem lehet megjósolni, hogy a szezonban esik vagy emelkedik majd a kukorica ára. Mint mondta, emelkedést talán decemberre, illetve a jövő év elejére várhatják a gazdák.

kukorica
Aladics Tibor

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.