Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

2021.10.21
12:28
2021.10.21
16:58
Forrás
Pannon RTV
Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.

Sokan már az elmúlt években kivágták az almafáikat, de mostanra a kitartók is azon töprengenek, hogy az ültetvényeiken túladnak és valamilyen más kultúrával próbálkoznak.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az almatermelők idén több negatív ténnyel is szembesültek. Először a faggyal küszködtek, majd jött a szárazság, utána drágult az üzemanyag is. A termések érése mintegy két hetet csúszott. De mire eljött a szüret, a felvásárlási ár lecsökkent. Faragó Imre almásában még nagyban zajlik a betakarítás. A horgosi gazda azt mondta, ő nem is foglalkozik a külföldre való szállítással. Inkább marad a hazai, már bevált piacon, az állandó vevőivel. Számára most a legfontosabb, hogy minél előbb a szüret végére érjenek. Idén mintegy 60 százalékos termése lett gyümölcsösében.

„Minőségileg picit javult. Eleinte, szeptemberben még nagyon katasztrofálisan nézett ki az egész: nem színesedtek a gyümölcsök, nem nőttek. Most, ahogy lehűlt a levegő, jött az eső, így most már kialakult, úgyhogy elég tűrhető. A felvásárlási árakat nem tudom. A 20-25 dináros árakat hallottam, aki adott el nagyobb tételben, az szinte nevetséges, nem fedi le a költségeket.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Faragó Imre 30-80 dináros kiskereskedelmi áron tudja eladni az almáját. A nagykereskedelmi ár a piacon 50-60 dinár között mozog - mondja. Külföldre azonban sokan inkább mégsem szállítanak, helyette kivárnak, a magasabb ár reményében.

Nem csak Vajdaságban vannak problémák. Milisav Novaković Latvicán gazdálkodik.

„Az állam ad támogatást, nem mondhatom, hogy nem, ami a jégvédelmi hálót, a rendszert, és az ezzel járó dolgokat érinti, a legnagyobb probléma jelenleg a kereskedelem. Minden rendben, én feltettem a jégvédelmi hálót és a rendszert, tökéletes a védelem, de hiába, amikor most nincs, akinek eladjam. Hiába vannak eszközeim, hogy jövőre is termeljek.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A hajdújárási Kovács Ottó több mint 10 holdon termeszti ezt a gyümölcsöt. Almásában a hagyományos fajták találhatók, mint amilyen az arany delisesz, az Idared, a Red Chief, a Jonagold és a Granny Smith klónjai. Utoljára 2014-ben ültetett fiatal fákat, azonban ha folytatódnak az ágazatban az áldatlan, mostoha állapotok, körülmények felhagy családja több évtizedes foglalkozásával, az almatermesztéssel.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A királyhalmi Galgóci Szabolcs is hasonló véleményen van. Az ő almásában is nagy kárt okozott a fagy. A hozam csak a negyede lett a vártnak. A termelés költségei viszont megnőttek. Például a vegyszerek, a szállítás, sőt még az alma pakolására szolgáló ládák is megdrágultak.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az alma betakarításával azonban sietniük kell a termesztőknek, ugyanis péntektől ismét beköszönt a hideg, esős, szeles időjárás. A hulló almáért pedig nem érdemes munkásokat alkalmazni, hiszen a pálinkába való gyümölcs csak 5 dinárba kerül kilónként.

Ábrahám Sándor hűtőházat működtet Hajdújáráson. Úgy véli, az almatermesztés hamarosan megszűnik. Elmondta, ilyen feltételek mellett nagyon nehéz fenntartani.

„Oroszországba szeretnénk szállítani az árut, amit ők kérnek is, lenne is, csak ezen az áron, amit ők ajánlanak nekünk, azt jelenti, hogy kb. 10 dinárral alul vagyunk a megtermelési áron, tehát ez azt jelenti, hogy a gazda kilogrammonként 10 dinár veszteségbe kerül, hogyha jelenleg eladja a termését. Ez egy nagyon nagy probléma, nem tudom, hogy fogjuk ezt megoldani, vagy áthidalni. Azt gondolom, hogy nagyon nagy gondok vannak a házak körül.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A legtöbb termelő borúlátó az almatermesztés jövőjével kapcsolatban. Sokan azon töprengenek, hogy ültetvényeiken túladnak és valamilyen más növénykultúrával próbálkoznak. Mint mondják, egyre kevesebb és kevesebb almást láthatunk majd a határban. Most még relatív olcsó almát fogyaszthatunk, vélik a termelők, de az alma ára a kereskedelemben egyre csak növekedni fog. A piacon és a bevásárlóközpontokban az alma jelenleg egyébként 80-tól 150 dináros áron kapható.

Az almatermelők továbbá arra is panaszkodnak, hogy kevés az almaszedő. Magas az órabérük, mégsem jönnek. De kifizetni is nehéz őket, mivel olcsón tudják értékesíteni az almát.

Az almatermesztésről szóló riportot ITT tekintheti meg.

almatermesztők
alma
ár
termés
Kovács Ottó
Galgóci Szabolcs
Ábrahám Sándor

Most

Népszerű