Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

2020-08-01
14:15
2020-08-01
15:35
Forrás
Pannon RTV
Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.

A piaci árusok attól tartanak, hogy már nem sokáig tudják bevétel nélkül fenntartani az üzletet. Vannak, akik már le is mondták az asztalbérlést.

A szabadkai ócskapiacon most is nagy a kínálat. Aki kilátogat, valóban válogathat a ruhanemű és lábbeli, illetve gyermekjátékok, vagy akár a háztartási kellékek széles választéka között. Vásárló viszont alig akad.

Dragana Činčurak: „Hetente egyszer jövök a piacra, úgy mint korábban. A járványt illetően nincs bennem félelem, nem használok semmilyen védőeszközt. Azt gondolom, hogy úgy mint eddig, figyelnünk kell a személyes higiéniára, az a legfontosabb.”

Kálmán Barbara szerint ebben a hőségben nehéz a szájmaszk viselése, fontosabbnak tartja a kéz gyakori fertőtlenítését és a javasolt szociális távolság betartását miközben a piacon vásárol: „Általában akkor járunk ide a szabadkai piacra, amikor valamire szükségünk van. Tehát, nem jövünk ide heti, vagy havi rendszerességgel. Amikor tényleg szükségünk van valamire, akkor jövünk ki, mert itt azt  általában olcsóbban tudjuk beszerezni mint az üzletekben.”

Az eladók közül többen arra panaszkodtak, hogy reggel 7 és 10 óra között semmit sem adtak el. Kovácsevics Ágnes kiemelte: „A piac most nagyon gyenge, Magyarországról egyáltalán nem jönnek. Nagyon érezhető a járvány hatása, a helyiek is nagyon kevesen jönnek, ők se vásárolnak.”

Rác Gizella is panaszkodik a forgalomra. Mint mondja, szinte semmi keresetük sincs, a járulékokat viszont fizetniük kell, és az áruban is áll a pénzük. Attól tart, hamarosan ismét bezár a piac, mert már sokan lemondták az asztalok bérlését.

Ljuba Kilibardát, a szabadkai Tržnica Rt. illetékesét telefonon értük el. Mint mondta, a mostani állapot körülbelül két hete tart. Egyrészt a magyarországi vásárlók nem jöhetnek, másrészt a járvány és a hőség is távol tartja a vevőket. Hangsúlyozta, hogy általában minden év júliusában és augusztusában gyengébb a forgalom. Az illetékes hozzátette, a járványhelyzet és az áruforgalom alakulásától függ, hogy a bérlőknek felkínálnak-e majd valamilyen kedvezményt az elkövetkező időszakban.

ócskapiac
Szabadka

Most

12:10, Frissítve: 12:31

Kész az orosz vakcina

Megvan a koronavírus elleni első védőoltás. A fontos hírt maga Vlagyimir Putyin jelentette be.
09:16, Frissítve: 09:25

Lángokban áll Kis-Amazónia

530 négyzetkilométernyi mocsaras vidék vált a lángok martalékává az argentínai Paraná-folyó torkolatvidékén, amelyet Kis-Amazóniaként is emlegetnek.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.