Ugrás a tartalomra

Kevesebb alma terem idén (videó)

2017.06.07
15:52
Jelentős hozamkiesésre számíthatnak a Szabadka környéki almatermesztők
Jelentős hozamkiesésre számíthatnak a Szabadka környéki almatermesztők. Az áprilisi fagy és hó több helyen megviselte a gyümölcsfákat. Leginkább a fiatal gyümölcsösökben várható terméskiesés.      A fiatal őszibarack ültetvényét locsolja a horgosi Faragó Ákos. Több lábon próbál állni. Szántóföldi növénytermesztéssel és konyhakertészettel is foglalkozik a gyümölcstermesztés mellett. „Annyira még a szárazság nem viselte meg őket, de erre hatással van, hogy folyamatosan locsoljuk a földeket. De a nyár további részében ez hogyan alakul, azt még nem tudjuk, attól függ mennyi csapadék lesz.” Az áprilisi havazás és fagy miatt 50 százalékkal kisebb almahozamra számít a horgosi gazda. Csak remélni meri, hogy a kevesebb termés magasabb árat jelent majd. „Három-négy centiméter nagyságúak az almák. Eddig a gombás betegségek ellen kellett védekezni. A nyár folyamán pedig a kártevőktől kell megóvni a termést.”Gulyás Oldal Nándor agrármérnök szerint az időjárási szélsőségek szempontjából a 2017-es év mindenképpen túlszárnyalta a 2016-ost. „A gyümölcsösökben a húsvét utáni fagyok okoztak kárt, amikor pont a legérzékenyebb állapotában volt az alma, de a csonthéjasoknál is fagykárok keletkeztek. A bibe már mínusz 4 fokon megfagy, károsodik és nem fog megtermékenyülni. Érdekes volt ez a hideg, ami ránk tört az idei évben, nagyon magasan ez a hideg levegő forgott, és amikor talált egy folyosót, ott lecsapott, és ezért vannak azok, hogy egyes területek elfagytak.” Az agrármérnök rámutatott, hogy ilyen időjárási viszonyok mellett elkerülhetetlen az öntözőberendezések használata a gyümölcsösökben. A termesztők szerint a betakarítás időszakában az is nagy gondot okoz, hogy évről évre egyre nehezebben lehet munkásokat találni.
borongós időjárás
almatermesztés

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.