Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Csubrilo Zoltán

Kevesebb barack termett az idén

2020.07.21
13:04
2020.07.21
16:06
Forrás
Pannon RTV
Jelentős károkat okozott a gyümölcsösökben az április eleji hideg idő és az éjszakai fagyok, így aki nem tudta kivédeni, annál most kevés barack termett a gyümölcsösökben.
Pannon RTV/ Csubrilo Zoltán

A piacon jelenleg 80 és 120 dinár közötti kilogrammonkénti áron értékesítik a termelők az érett barackot.

Pannon RTV/ Csubrilo Zoltán

A horgosi termelők szerint ugyan a fagy megritkította a baracktermést, de aki időben fagyállóval kezelte a virágokat, annál 70-80 százalékos lett a terméshozam. Katona Józsefnek 350 barackfája van. A korai fajták nála már leértek, most következnek a magvaválók.

Pannon RTV/ Csubrilo Zoltán

Katona József, termelő, Horgos: „Nagyon bizonytalanul indult, mert virágzásban volt az őszibarack, akkor jött az első fagy, azután egy tíz napra rá a második fagy. Szórtam kétszer, háromszor ilyen fagyás gátlóval, amit a mérnökök ajánlottak, és annak köszönhető, hogy megmaradt a barack, mert aki nem szórta, annak bizony csak kóstoló maradt a fákon.”

Pannon RTV/ Csubrilo Zoltán

Máshol viszont a virágkár mértéke akár az 50 százalékot is meghaladta, így a korai barackokból nem lett szinte semmi. Így járt Fülöp Nándor is. A horgosi termelőtől jelenleg 100 dinárért lehet barackot venni a piacon.

Pannon RTV/ Csubrilo Zoltán

Fülöp Nándor, termelő, Horgos: „Egy holdon termesztem a barackot. Nekem van a legkorábbitól a legkésőbbig, tehát több fajta, 8-10 fajta barackom van. Az idei termés elég problémás. Az első két érés teljesen elfagyott, a harmadiknál már úgy ahogy volt belőle, a többi meg fajta függő. Egyik van, a másik nincs, olyan feles a termés.”

Pannon RTV/ Csubrilo Zoltán

A sárgabarackot már leszedték, jelenleg a korai őszibarackot, valamint a magvaváló fajtákat szedik és árusítják a termelők.

őszibarack
barack
barackfa
sárgabarack
fagykár

Most

17:30, Frissítve: 17:37

Vince-napi jóslat a Telecskai-dombokon

Bajsán is összegyűltek a borászok, hogy Vince-nap alkalmából vesszőt vágjanak, és megjósolják, hogy milyen lesz az idei év szőlőtermése a Telecskai-dombságon. A szőlőtermesztők errefelé is jó termésre számítanak.
17:24, Frissítve: 19:34

Vince-napi Borfesztivál és Borkóstoló Temerinben

Rossz bor nincs, csak jó, jobb és legjobb – tartja a mondás. Ezt Temerinben is hangsúlyozták. Sokak örömére a Temerini Kertbarátkörnek idén sikerült megrendeznie a nagy népszerűségnek örvendő Vince-napi Nemzetközi Borfesztivált és Borkóstolót.
16:24, Frissítve: 16:36

Meghalt Aki Rahimovski

A hír, hogy énekesük 67 éves korában elhunyt, a Parni Valjak egykori jugoszláv, majd horvát rockegyüttes közösségi oldalán jelent meg hivatalosan.
16:04, Frissítve: 16:33

Díjazták az év legjobb szerbiai edzőit

23. alkalommal adták át a szabadkai Yu Eco RTV szervezésében a múlt év legjobb szerbiai edzőinek járó sportdíjakat. Az egybegyűlteknek Pintér József, a médiaház igazgatója köszönte meg a szerbiai sport nemzetközi hírnevének öregbítését.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.