Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Payeta Maurice

Kevesebb lesz a meggy

2021.05.03
15:03
2021.05.03
16:48
Forrás
Pannon RTV
Ötven százalékos fagykárral számolnak a bácsfeketehegyi termelők. Az áprilisi fagyok, illetve a rendkívüli hideg időjárás miatt nemcsak, hogy kevesebb lesz idén a termés, hanem három héttel később is fog megérni a feketicsi meggy.
Pannon RTV/ Payeta Maurice

Az ideihez hasonló áprilisi fagy legutóbb 19 évvel ezelőtt volt Észak-Bácskában - mondják a bácsfeketehegyi gazdák. Akkor szinte termés nélkül maradtak a falubeliek. Most úgy néz ki, hogy 50 százalékos termés várható, de az is a szokásosnál később.

Pannon RTV/ Payeta Maurice

Horkai Zsolt, termelő, Bácsfeketehegy: „A meggyszedés az elmúlt években általában május végén, június legelején indult a meggyszedés. Most úgy gondolom, hogy június tizedike-tizenötödike körül lesz a meggyszedés.”

Az ilyen kemény áprilisi fagyok ellen szinte lehetetlen védekezni - tette hozzá Horkai Zsolt.

Pannon RTV/ Payeta Maurice

Egyelőre nem tudni, mennyibe fog kerülni a piacon a meggy, de valószínűleg többe, mint korábban - mondta Fekete Andor falugazdász: „Sajnos az áprilisi időjárás semmilyen gyümölcsfajtának nem kedvezett, hiszen nagyon hideg volt, kellemetlen időjárás volt, pont a virágzás időszakában.”

Pannon RTV/ Payeta Maurice

A termelők arról is beszéltek, hogy évről évre kevesebb a napszámos, ezért nem mernek több fát telepíteni. Fiatalok már alig vannak, főképpen nyugdíjasok jelentkeznek, hogy kipótolják időskori juttatásukat.

Pannon RTV/ Payeta Maurice

A munkaerő hiány miatt egyesek rázógépet szereztek be, amellyel ugyan pótolható a kézimunka, de ilyenkor a termés nem lesz első osztályú. A lehullott gyümölcsöt feldolgozzák, amiből meggybort, meggypálinkát és gyümölcslét készítenek.

Bácsfeketehegy
meggy
fagykár

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:40, Frissítve: 17:51

Újvidéken is tüntetnek a gazdák

Folytatják a tárgyalást a kormánnyal - ezt mondták a gazdák képviselői Újvidéken, miután nem fogadták el az újabb javaslatokat az aszálykárok enyhítésére. Az útzárlatok folytatásáról pedig órára órára döntenek.
16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 18:55

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Augusztus 13-án, szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.

Népszerű