Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Kevesebb zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk

2019-01-05
12:57
2019-01-05
14:42
Forrás
Pannon RTV
A tél kellős közepén is csak úgy roskadoznak a piaci standok a gyümölcsök és a zöldségek alatt. A mennyiségen nem, az árakon viszont annál inkább érződik, hogy tél van.

De nemcsak az egzotikus gyümölcsök vásárlásakor kell mélyen benyúlnunk a pénztárcánkba, egy egyszerű paprikás krumpli elkészítése is sokkal költségesebb idén, mint az elmúlt években.

Ahhoz, hogy mi itt Vajdaságban narancsot, banánt, citromot vagy más déligyümölcsöt fogyaszthassunk, gyakran több ezer kilométert utaznak a félérett termékek. Logikus tehát, ha magas az áruk. Megszoktuk. Elfogadtuk. Az viszont kicsit sem megszokott, hogy idén télen egy kilogramm vöröshagyma annyiba kerül, mint egy kiló banán, vagyis 80-150 dinárba.

Az árusok szerint a hazai termékek magas árának egyik oka, hogy gyengébb a minőségük. Ezt pedig főleg a szárazságnak köszönhetjük, amely elpusztította a termést. Ami megmaradt, annak is jó részét exportálták, ráadásul voltak még tél végi fagyok is.

Darazsac Klára, árus: „Sajnos, hogy tavaly a fagy nagyon sok mindent elvitt, és ennek ez az oka. Ugyanúgy a hagyma és a krumpli sem olyan minőségű, mint eddig volt. A zöldséget is harmadvetésre sikerült megtermelni, azért ennyi az ára. A hagymának meg azért, mert pusztul. Kevesebb termett, és pusztul. Ugyanúgy a krumplinak is emelkedik az ára. Most már 70-80 dinár körül van. ”

A tavalyi rossz szezon a vásárlókedven is meglátszik, legalábbis az árusok szerint itt, a szabadkai piacon. Habár az emberek, természetesen, továbbra is vásárolnak zöldséget, sokkal jobban megválogatják, hogy miből mennyit vegyenek.

Merthogy egy kilogramm kelkáposzta 120, a karfiol és a tök pedig 200 dinár. Egy kiló fokhagyma 400, a paradicsom pedig 150 és 200 dinár. Nem kerül sokba viszont egy csokor petrezselyem, amely 20 dinár, a saláta 40, egy csokor retek pedig 50 dinár.

A gyümölcsöt is elérhető áron kínálják. Az apróbb alma kilója 30, a nagyobbak kilója 70 dinár. A mandarin ára 100-130, a narancsé pedig 90 és 140 dinár között mozog. A citrom viszont soha nem volt olcsóbb. A kisebb darabok kilójáért 60, a nagyobbakért pedig 130 dinár körüli összeget kérnek el.

Vesna Crveni, vásárló: „A nyugdíjaink olyanok, amilyenek, az árak viszont nekünk, a mi pénztárcánkhoz képest magasak, de most Istenem, mindenképpen teszünk rá félre, ha kell.”

Márpedig kell. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint naponta minimum 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk, vagyis évente 146 kilót. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a kettes típusú cukorbetegség és bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát. 

tejpiac
Szabadka
gyümölcs
zöldség

Most

18:20

Gazdák, figyelem!

IPARD forrásokkal kapcsolatos rendeletek születtek a szerb kormány ülésén. Jó hír a hízómarha-tenyésztőknek: támogatást kaphatnak.
17:33, Frissítve: 17:44

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.