Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Keveset fizetnek az almáért az oroszok

2022.01.24
13:49
2022.01.24
16:07
Forrás
Pannon RTV
Ismét megindult az almakivitel Oroszországba. Van kereslet a jó minőségű homokvidéki gyümölcs iránt, az árral viszont korántsem elégedettek a termelők, mert mint mondják még az előállítási költségeket sem fedezi.

Az ősszel még abban reménykedtek a gazdák, hogy az első osztályú alma nagybani ára a tél folyamán eléri majd legalább a 40 dinárt, ennek azonban csak valamivel több mint a felét kapják érte.

Javában zajlik az alma válogatása a hajdújárási hűtőházban. A kamrákat a tervek szerint majd tavaszra nyitják ki, ezek tele vannak prémium minőségű gyümölccsel. Egyelőre a gazdák otthoni hűtőkamráiban található almát értékesítik. Az orosz piac igényes, így csak a teljesen egészséges gyümölcsök kerülnek a ládákba, a ládák a raklapokra, azok pedig az orosz kamionokra.

Az orosz piacra kiszállított első osztályú alma kilójáért a homokvidéki termelőknek jelenleg mindössze 25 dinárt fizetnek. Ez legalább 10 dinárral a termelési költségek alatt van. A termelői piacokon ugyanezt az almát 50-60 dináros áron tudjuk megvásárolni. Ugyanakkor a szupermarketekben ugyanezért az almáért 100-140 dinárt is elkérnek kilogrammonként.

Kovács Norbert hajdújárási termelő négy raklapnyi almát hozott be a hajdújárási hűtőházba hétfő délelőtt. Már többedszer fordult, ami van, azon túl szeretne adni. Azt mondta, annak ellenére, hogy a termelés veszteséges, mivel több generációs termelők, továbbra sem szedik ki az almafákat, kitartanak a gyümölcstermesztés mellett. Norbert szülei és nagyszülei is almával foglalkoztak, folyamatosan telepítették és fejlesztették gyümölcsöseiket. „Az almának az előállítási árát nem kapjuk meg az idén, ha az orosz piacra adjuk el az almát, de valamit csinálni kell vele, mivel a hazai piac is telítve van. Muszáj eladnunk az almát, addig még a minősége elfogadható, addig rá vagyunk kényszerülve, hogy túladjunk rajta.”

Ábrahám Sándor, a hajdújárási hűtőház igazgatója szerint is nagyon keveset fizetnek az almáért, az otthoni hűtőházakban tárolt gyümölcs azonban nem áll el sokáig. Így mindenképpen el kell adni, hogy a termelőknek ne legyenek további veszteségeik. „Jelenleg az Idared almát válogatják az asszonyok. Ezt az almát kinti hűtőházból hozták be hozzánk, péntek folyamán. Mondhatom azt, hogy az almának a minősége nem a legjobb állapotban van. Az orosz piacra nagy a minőség ellenőrzés, ebből kifolyólag ebből a termésből elég sok ki fog esni.”

Az alaposan átválogatott, első osztályú, kivitelre szánt alma jelenlegi ára ugyanannyi, mint az ősszel volt, miközben minden alapélelmiszer, továbbá az üzemanyag, a munkaerő, és az újratermelési anyagok is jelentősen drágultak.

alma
Oroszország
Szerbia
kivitel

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.