Ugrás a tartalomra
Traktor a földön
Pannon RTV

Keveslik a gazdák az állami üzemanyag–támogatást

2019-02-24
00:32
2019-02-24
16:40
Forrás
Pannon RTV
Március elseje és április 30-a között kapják meg a bejegyzett gazdaságok a hektáronkénti 1200 dináros üzemanyag–támogatást a minisztériumtól - így döntött a szerb kormány.

A büdzséből kétmilliárd dinárt különítettek el erre a célra, így több, mint 1 millió 600 ezer hektárt művelhetnek meg úgynevezett olcsóbb gázolajjal a termelők. Szerintük ez nem elegendő a termelési költségek lefaragásához, az engedménynek legalább a jövedéki adó összegének, azaz 50-60 dinárnak kellene lennie.

Traktor a szántóföldön

A szántóföldi növénytermesztésben a szántás és a mélyebb talajmegművelés jelenti a legnagyobb költséget. A kiadások csökkentésében a talajkímélő módszerek némileg segítenek, de szükséges a becsületes állami támogatás is – véli a bácsfeketehegyi Tóth Ákos. „Az üzemanyag a termelésnek jó húsz százalékát elviszi. Most már elég jól átálltunk a nehéz gépeknek az alkalmazására, így az üzemanyag fogyasztása megnőtt. A támogatás ígérete jó hír, de azt mondom, hogy amíg nem látjuk az udvarban azt az üzemanyagot, amire visszakapjuk a támogatást, nem nagyon hiszek benne.”

A mezőgazdasági minisztérium húsz hektár termőterületig határozta meg az üzemanyagra kiszabott támogatást. Kovács Nándor óbecsei gazda szerint ez csak a kisgazdáknak jelent némi segítséget. „Szerintem a minisztérium magasabb támogatás kellene, hogy adjon. Nálunk a húsz hektárig való bejelentés van, és ez a minimális ár, az a 2-2 ezer dináros támogatás, ez nem sok. Ha modern mezőgazdaságot akarna az állam, akkor jobban rá kellene nézni a termelőkre, hogy azok is jobban tudnának fejlődni, mert ez segítségnek segítség, de több kellett volna.”

Traktor munka közben

A mezőgazdasági miniszter a minapi birtoklátogatáson elmondta, az üzemanyag támogatására a költségvetésből két milliárd dinárt különítettek el, ami csaknem kétszerese a tartományi agrárköltségvetésnek. Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter, Szerbia: „A kormány által elkülönített két milliárd dinárral az agrárköltségvetés öt százalékkal nőtt. Mindig vita folyt arról, hogy megvan-e az öt százalék, vagy nincs. Most igen, megvan. Jelenleg 53 milliárd 700 millió dinár áll rendelkezésünkre.”

A miniszter azt is hozzáfűzte, hogy a támogatást nem kell külön igényelni, hanem a gazdaság felújítását követően, legkésőbb öt munkanapon belül a tulajdonos számlájára utalják az összeget. A gazdák legfeljebb húsz hektár termőterületre, hektáronként 60 liter gázolajért literenként 20 dinárt kapnak.

üzemanyag-támogatás

Most

12:00, Frissítve: 12:05

Változékony marad az idő

Változékony lesz az időjárás térségünkben az elkövetkező napokban - tájékoztat a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.

Népszerű