Ugrás a tartalomra
Tanjug/Filip Kraincanic

Kevevára mellett nyitották meg a Nyugat-Balkán legnagyobb szélerőműparkját

2019.10.11
14:00
2019.11.16
10:30
Forrás
Szerbiai RTV
A szélerőművek 113 ezer háztartás számára biztosítanak áramot.

A Homokoson megvalósított beruházást egy abu-dzabi cég valósította meg 300 millió euró értékben. A szélerőművek 113 ezer háztartás számára biztosítanak áramot. Az ünnepélyes átadón jelen volt Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök, a szerb kormány tagjai, továbbá a kivitelező cég illetékesei is.

Tanjug/Filip Kraincanin

A szélerőműparkban 57 turbina kapott helyet, kapacitásuk pedig összesen 158,5 megawatt. Szerbia célja, hogy 2020-ig energiafelhasználásának 27 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítsa. A mostani beruházás ehhez biztosít lehetőséget. Az erőmű azt bizonyítja, hogy az ország elkötelezett a kijelölt cél megvalósításában - mondta az ünnepélyes átadón Aleksandar Vučić szerb államfő: „Szerbia előrehaladást ért el a zöld energia kapcsán. Azzal az árammal, amit ez a szélerőműpark biztosít, elláthatunk egy Niš nagyságú várost, azaz 113 ezer háztartást. Azt gondolom, hogy ez azt bizonyítja, hogy Szerbia fejlődik, és remélem, hogy az elkövetkező időszakban lehetőségünk lesz arra, hogy több pénzt fektessünk a zöld energiába.”

Tanjug/Filip Kraincanin

A most átadott szélerőműpark Szerbia energiabiztonságát garantálja, emellett pedig bizonyítja az ország elkötelezettségét a globális felmelegedés ellen folytatott harcban - hangzott el az eseményen. „Ez a szélerőműpark nem csak a legnagyobb Szerbiában, nem csak a legnagyobb a régióban, hanem a legnagyobb energetikai objektum, amelyet Szerbia üzembe helyez 1991 óta, amikor a Kostolac 2 vízerőművet indították be Pirotnál” - emelte ki Aleksandar Antić energetikai miniszter.

Az Egyesült Arab Emírségekben működő cégnek a homokosi egyébként a negyedik szélerőműparkja Európában. A beruházás megvalósítását a Nemzetközi Pénzügyi Társaság, a Világbank és az Európai Beruházási Bank is támogatta.

Kevevára
Homokos
szélerőműpark
szélerőmű
szerb államfő
Aleksandar Vučić

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.