Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Ki szedi le a fűszerpaprika-termést?

2019-08-16
16:00
2020-04-21
12:26
Forrás
Pannon RTV
Jó termésben bíznak a fűszerpaprika termesztők Észak-Vajdaságban. Amennyiben marad a meleg és száraz időjárás, a betakarítás heteken belül megkezdődhet. Napszámost azonban egyre nehezebb találni.

A törökkanizsai Szabó Róbert 15 holdon termeszt fűszerpaprikát. A gazda azonban ennek csak a felét tudja öntözni. Ahol locsolt, ott jó termésben bízik. Nagyon sok ápolást igényel a paprika: kapálást, permetezést, kézzel való szedést. A gazda elmondta, hogy még a bagolylepke elleni permetezés maradt hátra. Ezután már csak a rendszeres öntözésre és sok-sok napsütésre lesz szüksége a növénynek.

Szabó Róbert, termelő, Törökkanizsa: „A felvásárlóknak ez a kedvenc fajtája. Azért mert szép fűszert lehet belőle őrölni. Szárazanyag-tartalma is jó, úgyhogy a felvásárlóknak ez tökéletes. Egy kicsit érzékeny, talán túlságosan is érzékeny a betegségekre. Termőképessége nem kiemelkedő, de azért csináljuk. A számításainkat megtaláljuk.”

A martonosi Bajtai Katalin nem tudta öntözni termőföldjét, ennek ellenére azonban nem panaszkodik: „Az első betakarítást huszadika körül számítjuk, hogy akkor kezdjük az első szedést. Mindig is úgy csináltuk, 25-ke körül. Most 20-25-ke között, majd meglátjuk, hogy találunk napszámosokat, mert az nagy probléma. Kiöregszenek a régi paprikaszedők és a fiatalok nem nagyon óhajtanak paprikát szedni.”

Az idén szép hozamra és jó minőségű paprikatermésre számítanak a felvásárlók is. Hajdin Dušan, martonosi felvásárló és feldolgozó elmondta, hogy üzemi laboratóriumukban rendszeresen végezik a fűszerpaprika minőségének ellenőrzését. Minden mutató arra utal, hogy az idén jó minőségű, magas festéktartalmú fűszerpaprika készül majd: „A termelőkkel egyelőre ott vagyunk, ahogy csináltuk velük a télen, vagy a tavasszal a szerződést. Az árak maradtak ugyanúgy, mint ahogy voltak tavaly. 45 dinár plusz az áfa. Most esetleg majd a hozamoktól függően lesz az ár korrigálva vagy nem. Erről még korai beszélni.”

Amennyiben marad a száraz idő és kitart a jó meleg, a paprika termesztők már augusztus végén, szeptember elején megkezdhetik a paprika betakarítását. Persze, ha lesz elég paprikaszedő idénymunkás. A gazdák idén kicsivel több mint 7 tonna hozamra számítanak holdanként.

fűszerpaprika
Törökkanizsa
betakarítás
napszámos
Martonos
idénymunkás
paprikaszedő
Vajdaság

Most

22:35

A VIVE 25 éve

Nagy várakozás előzi meg a VIVE magyarnóták és csárdások fesztiváljának szeptember 26-ra és 27-re tervezett 25 éves jubileumi ünnepségét.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.