Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kiadós esőre lenne szükség a földeken

2020-05-22
13:32
2020-05-22
16:43
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság-szerte kiadós csapadékra van szükség ahhoz, hogy a talaj kellően átázzon és elegendő nedvességet biztosítson a kapásnövények fejlődéséhez.

A kalászos gabona megsínylette a hosszan tartó szárazságot, alacsony hozamot és rossz minőséget jósolnak a szakemberek.

Permetezni indul Tóth Rudolf temerini gazda. Mint mondja, a gyomok elleni védekezés összetett, sok kiadással jár. A kapásnövények még jó állapotban vannak: „A jelenlegi felső mennyiség csapadék elegendő a mostani fejlődéshez, de egészen biztos, hogyha a nyár nem fog kimondottan csapadékos lenni, akkor valószínűleg nehéz év elé nézünk, mivel tudjuk azt, hogy a téli csapadék nagyon kevés volt, ez már meglátszik a búzákon, azok katasztrofális állapotban vannak, főleg a könnyebb talajokon, azt hiszem, hogy óriási terméskiesés lesz.”

A napokban Vajdaság-szerte csak pár milliliter eső esett, ez pedig arra elegendő, hogy a kórokozók elszaporodjanak a kalászon. Nélkülözhetetlen a zászlóslevél és a kalász kezelése – mondta Németh Alfréd agrármérnök: „Ez a májusi szeszélyes idő megfelel a gombabetegségek fejlődésének, tehát eső, harmat reggel, később 20-25-30 fok, este megint lehűl a levegő, tehát az ingadozás mindenképpen kedvező, és én amondó vagyok, hogy virágzásban végezzük el a vegyszeres beavatkozást, védjük meg azt a kis állományunkat, ami van, mi részünkről megcsináltunk mindent, az időt meg majd meglátjuk.”

A szakemberek és a gazdák is egyetértenek abban, hogy az idén silány búza és árpatermésre kell számítani, de arról még nincs hír, hogy mi lesz az ára az idei kenyérgabonának és milyen feltételeket szabnak majd meg felvásárláskor a feldolgozók.

eső
föld
mezőgazdaság

Most

17:40

Pünkösdhétfő van

Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját.
15:47, Frissítve: 17:49

Stratégiai jelentőségű a Balkán-áramlat

Bulgáriának és Szerbiának is kulcsfontosságú a gázvezeték kiépítése, hiszen energiabiztonságot és hosszútávú bevételi forrást jelent - állapította meg a szerb elnök és a bolgár kormányfő.

Népszerű