Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Kicsivel drágább a télirevaló

2021.10.24
11:28
2021.10.24
17:07
Forrás
Pannon RTV
Az árusok azt mondják, túl sokat nem emelhetnek az árakon, mert nem lesz, aki megveszi.

Tavalyhoz képest kicsivel drágábban lehet beszerezni a télirevalót. Az árak növekedéséért az idei száraz, meleg, csapadékmentes időjárás, valamint a termés mennyisége is felelős - mondják a termelők.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Már a kora reggeli órákban nagy volt a nyüzsgés a szabadkai nagybani piacon. Mike Magdolna épp a vasárnapi ebédhez vásárolt ezt-azt. A reszelt tök árára panaszkodott. „Ha én árulnám, akkor jó volna, de a vevőnek nem jó. Azt is meg lehet érteni, hogy mennyit dolgozott a termelő vele. Például ez a reszelt tök, ez 100 dinár volt egy ekkora csomag, most 150.”

Krumpli, hagyma, káposzta, karfiol és még sok más is megtalálható a királyhalmi Engi Szabolcs asztalán. Nála a paprika kilónkénti ára 70 dinár, a zöldség 100 dinár, az alma kilója szintén 70 dinár, a zeller darabja 80 dinár. „Az, ami úgy gondolom egy kicsit hiánycikk, vagy hiánycikk fog lenni az a káposzta. Tehát a télire való, a savanyítani való káposzta úgy néz ki, hogy egy kissé hiánycikk. A szárazságnak talán betehető. Én is termelek egy hektáron káposztát, jelentős a terméskiesésem. Annak köszönhető ez az árrés. Valószínű, hogy még drágább fog lenni a szelt káposzta és a savanyítani való káposzta.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A szabadkai Tejpiacon szintén hatalmas választék várja a vásárlókat. Joso Kovačević asztalán birsalma, paprika, kínai kel, póréhagyma, spenót és fekete retek is található. A termelő elmondta, az árakon csak minimálisat emeltek, hiszen mint mondja, ha sokkal többet kérne az áruért, nem bírná eladni. „Az ára most a kínainak, azt darabra adjuk, 150 dinár a nagy, a kicsiknek 80 dinár az ára. A póré 70 dinártól 20 dinárig, szóval van 50, 30 dinár. A spenót 160 dinár kilója. A fekete retek 100 dinár. A birs 100 dinár, paprika 100 dinár. Az kilóra megy, ezek pedig darabszámra mennek.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A vásárlók elmondása szerint kisebb áremelkedés tapasztalható, de ez még nem nagy mértékű. A nyugdíjas Fejes Imre szinte minden nap megfordul a Tejpiacon, ahol a konyhára valót szerzi be. „Az áruval és az árusokkal is én meg vagyok elégedve. Azért talán, mert ismerősök vagyunk. Én meg vagyok elégedve, az árakkal is, ahhoz képest, hogy mindenfelé csökken a termelés.”

Az árak növekedése és a termés mennyiségének csökkenése leginkább a száraz, meleg időjárás miatt alakult ki - tették hozzá a termelők.

télirevaló
tejpiac
piac
szabadkai nagybani piac

Most

20:37

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű