Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Kisebb településeken is vannak sikeres vállalkozók

2023.02.02
13:51
2023.02.02
17:02
Forrás
Pannon RTV
Átadták a bácskossuthfalvi MetalCorp nevű cégben a Prosperitati Alapítvány támogatásával megvalósult kiemelt jelentőségű közepes és nagyléptékű gazdasági fejlesztéseket. A vállalat 2017-ben és 2019-ben is sikeresen pályázott az alapítványnál.

A MetalCorp 2009-ben kettő-három munkással kezdett dolgozni. Jelenleg több mint 70 foglalkoztattuk van. 2017-ben és 2019-ben is sikeresen pályázott a vállalat a Prosperitati Alapítványnál. A két befektetés összértéke 1,2 millió euró volt, ebből közel 500 ezer euró volt az alapítvány támogatása.

Mrvelj Tihomir, ügyvezető, MetalCorp: „Ebből a befektetésből felépítettünk egy 1800 négyzetméteres modern hegesztőüzemet darupályával. Felújítottuk a meglévő csarnokot, új, modern porfestő vonalat vásároltunk, automatizáltuk a nyersanyag előkészítés egyes fázisait és az egész céget egy modern informatikai CRM rendszerrel átláthatóvá tettük.”

A szalagot Mrvelj Tihomir, a vállalat ügyvezetője, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese vágta át. Pásztor István azt mondta, amikor a gazdaságfejlesztési program mellett kardoskodtak, az volt a meggyőződésük, hogy nem csak a nagyvárosokban kell beruházásokat végrehajtani.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Az volt a meggyőződésünk, hogy nemcsak nagyvárosokban, nagy ipari központokban jönnek létre versenyképes létesítmények, hanem az volt a meggyőződésünk, hogy mindenhol lesznek ilyenek, hogy ilyen, mint amilyen most átadásra kerül, sok faluban lesz. Azt kell, hogy mondjam, hogy ez az akkor ki nem mondott meggyőződés mára beigazolódott. Nemcsak ipari létesítmények tekintetében, de mondjuk modernizált, fejlődőkepés mezőgazdasági vállalkozások százainak, ezreinek a vonatkozásában. Ez ennek a programnak a hozadéka, ez ennek a programnak az igazi különlegessége, ami nemzetpolitikai eszközként gyöngyszemmé teszi.”

Az eseményen Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese azt mondta, a bácskossuthfalvi cég jó példa, mivel tehetséges, a saját településükön vállalkozó fiatalok kaptak támogatást. Kiemelte, töretlen a szándék, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség és a magyar kormány folytassa a közös munkát minden területen.

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese: „Tíz olyan év áll mögöttünk, amikor Magyarország és Szerbia is bizonyos részben egymást segítve gyorsan tudott növekedni és egy olyan fejlődési pályára tudott ráállni, ami a nagy háborúk óta nem adatott meg neki. Mindent megteszünk, hogy a megnehezedett körülmények ne szűkítsék be ezt a pályát, de ha be is szűkítik, ahogy óhatatlanul valamelyest beszűkítik, ezen a szűk pályán is legyen mindig tere annak, hogy az elkezdett programokat Vajdaság tekintetében folytatni tudjuk és szeretném megerősíteni Ómoravicán, hogy meg is lesz ennek a fedezete.”

A MetalCorp többek között az autóipar számára gyárt raklapokat. A cég beszállítója a BMW-nek, az Audinak és a Volkswagennek is. A Simensnek transzformátor fedeleket készítenek és a MAN kamiongyártó céggel is együtt dolgoznak.

Bácskossuthfalva
Prosperitati Alapítvány
Magyar Levente
MetalCorp
Vajdasági Magyar Szövetség
Pásztor István

Most

16:27, Frissítve: 16:57

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.