Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Huszár Dániel

Kiszáradnak az állóvizek

2022.07.22
14:32
2022.07.22
17:59
Forrás
Pannon RTV
Sorra száradnak ki Vajdaságban a kisebb állóvizek, de látványosan csökkent a folyók és csatornák vízszintje is. A vizes területek eltűnése az ott élő állatok számára komoly problémát okoz. Számukra a vadőrök most itatókat helyeznek ki.

Egyre nagyobb gondot okoz a szárazság vidékünkön. Egymás után száradnak ki a kisebb tavak és kanálisok. Az egykor még közkedvelt Majdán-tó vízszintje a tartós csapadékhiány és a magas hőmérséklet miatt fokozatosan csökkent, végül pedig teljesen kiszáradt.

A klímaváltozás, az aszály és a felelőtlen vízlecsapolás következtében vizes élőhelyek tűnnek el. A fürdőzők által is közkedvelt bányató, valamint a nádas nem csak a környéken élők kedvelt kirándulóhelye, hanem a madarak, halak és rovarok élőhelye is.

Amzejber Bajramša: „Nagyon sokat jelent, sokat jelent számomra a Majdán. Fiatalon is mentem, amikor a gyerekek kicsik voltak.”

A tó körül lévő nád szárának sárga színe is azt jelzi, hogy már régebb óta nincs elegendő víz a tóban.

Csipak Sándor: „Egyszer voltam, de akkor volt víz. Mostanában nem voltam, de hallottam, hogy nincsen víz benne. Sok helyen a televízióban is mutatták, hogy a folyók és tavak kiszáradnak, nálunk sem lehet jobb a helyzet. Úgyhogy valószínűleg ezzel számolni kell.”

A Szabadkai Homokvidék területén mintegy 40 vadászterület található, ahol vaditatókkal segítenek a szomjazó állatokon - mondta Kljakić Miodrag vadőr.

Kljakić Miodrag, vadőr, Szabadkai Homokvidék Vadásztársaság:

„-A vadászok körében bevett gyakorlat, hogy rendelkeznek fúrt kutakkal, ide a vadászok kimennek, ezek a kutak a szántóföldek közelében vannak olyan helyeken, ahol nincs a közelben csatorna, nincs tó vagy természetes vizes élőhely.

- Körülbelül mennyi vizet szoktak kirakni és milyen gyakran cserélik?

- Jelenleg, mivel nagy a meleg, most kicsit gyakrabban kell ellenőrizni és többször kell feltölteni, azonban, ha van csapadék, akkor nem kell.”

A hőség miatt a csonoplyai tó vízszintje is rohamosan csökken. Amennyiben hamarosan nem érkezik komolyabb csapadék tovább súlyosbodhat az aszály Vajdaságban.

Majdán-tó
szárazság
aszály

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.