Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Kiváló minőségű lesz idén a feketicsi meggy

2020.06.03
12:32
2020.06.03
18:08
Forrás
Pannon RTV
Közepes mennyiségű, viszont kiváló minőségű termésre számítanak idén a bácsfeketehegyi meggytermelők. A prima néven elfogadott, sötétbordó színű feketicsi meggy javában piroslik a fákon.
Pannon RTV/Gál Hermina

Javában zajlik a meggyszüret Bácsfeketehegyen. A nagy méretű, kiváló húsú, cukor- és savharmóniájú meggy messze földön híres magas antioxidáns tartalmáról.

Pannon RTV/Gál Hermina

Horkai Zsoltnak mintegy 250 termő meggyfája van. A család a 60-as évek óta foglalkozik megy termesztéssel. A gazda gépi szüretet alkalmaz birtokán.

Pannon RTV/Gál Hermina

Horkai Zsolt termelő elmondta: „Az idei termésről azt mondhatom, hogy a közepestől egy gyengébb termésünk van, ami a szárazságnak tudható be. A szüretet holnap tervezzük kezdeni. Ami a termés minőségét illeti, sokkal jobb mint a tavalyi, jelen pillanatban teljesen egészséges a meggy, bízunk benne, hogy így is marad. Tudni kell, hogy a tavalyi évben rengeteg csapadék esett le május folyamán, és hűvös május volt, aztán hirtelen bejött a jó idő és annyira megindult a gombabetegség, hogy megindult tavaly romlani a meggy. Az idei évben sajnos az a baj, hogy túl nagy volt a szárazság.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Korábban 70-80 vagonnyi meggy is termett a faluban, és hűtőkocsikkal szállították a bácsfeketehegyi érett meggyet. Ma azonban a gazdák nehezebben tudják értékesíteni a korán érő gyümölcsöt, hívta fel a figyelmet Orosz Kálmán, a bácsfeketehegyi Gazdakör elnöke.

Pannon RTV/Gál Hermina

Orosz Kálmán hozzátette, a legtöbben feldolgozva értékesítik a termést: „Nálunk a meggyfa, ha valahol kiköpjük a magját ott az fává lesz, annyira szereti ezt a talajt, és itt tulajdonképpen meggytermelő szinte minden porta. Na most, kinek kisebb, kinek nagyobb területe van. Nagyon élvezetes, finom és különlegesen jó ízű meggy, nagyon sok értékes beltartalmi anyaggal. Sokan ezt nem is tudjuk, de bizonyított tény, hogy ez így van.”

Pannon RTV/Gál Hermina

A koronavírus miatt idén nem lesz több napos rendezvénysorozat Bácsfeketehegyen, de a Meggynap nem marad el, az ünnepséget június 13-án tartják meg a faluban.

feketicsi meggy
Bácsfeketehegy
Horkai Zsolt
Orosz Kálmán
meggy
meggyszedés

Most

21:26, Frissítve: 21:52

Oltásra buzdít a VIFÓ elnöke

Az elmúlt fél évben megnőtt a fiatalok oltási kedve, egyre többen veszik fel már a harmadik oltást is, viszont még mindig sok a tenni való - jelentette ki a Közügyekben Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.