Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Kiváló minőségű lesz idén a feketicsi meggy

2020.06.03
12:32
2020.06.03
18:08
Forrás
Pannon RTV
Közepes mennyiségű, viszont kiváló minőségű termésre számítanak idén a bácsfeketehegyi meggytermelők. A prima néven elfogadott, sötétbordó színű feketicsi meggy javában piroslik a fákon.
Pannon RTV/Gál Hermina

Javában zajlik a meggyszüret Bácsfeketehegyen. A nagy méretű, kiváló húsú, cukor- és savharmóniájú meggy messze földön híres magas antioxidáns tartalmáról.

Pannon RTV/Gál Hermina

Horkai Zsoltnak mintegy 250 termő meggyfája van. A család a 60-as évek óta foglalkozik megy termesztéssel. A gazda gépi szüretet alkalmaz birtokán.

Pannon RTV/Gál Hermina

Horkai Zsolt termelő elmondta: „Az idei termésről azt mondhatom, hogy a közepestől egy gyengébb termésünk van, ami a szárazságnak tudható be. A szüretet holnap tervezzük kezdeni. Ami a termés minőségét illeti, sokkal jobb mint a tavalyi, jelen pillanatban teljesen egészséges a meggy, bízunk benne, hogy így is marad. Tudni kell, hogy a tavalyi évben rengeteg csapadék esett le május folyamán, és hűvös május volt, aztán hirtelen bejött a jó idő és annyira megindult a gombabetegség, hogy megindult tavaly romlani a meggy. Az idei évben sajnos az a baj, hogy túl nagy volt a szárazság.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Korábban 70-80 vagonnyi meggy is termett a faluban, és hűtőkocsikkal szállították a bácsfeketehegyi érett meggyet. Ma azonban a gazdák nehezebben tudják értékesíteni a korán érő gyümölcsöt, hívta fel a figyelmet Orosz Kálmán, a bácsfeketehegyi Gazdakör elnöke.

Pannon RTV/Gál Hermina

Orosz Kálmán hozzátette, a legtöbben feldolgozva értékesítik a termést: „Nálunk a meggyfa, ha valahol kiköpjük a magját ott az fává lesz, annyira szereti ezt a talajt, és itt tulajdonképpen meggytermelő szinte minden porta. Na most, kinek kisebb, kinek nagyobb területe van. Nagyon élvezetes, finom és különlegesen jó ízű meggy, nagyon sok értékes beltartalmi anyaggal. Sokan ezt nem is tudjuk, de bizonyított tény, hogy ez így van.”

Pannon RTV/Gál Hermina

A koronavírus miatt idén nem lesz több napos rendezvénysorozat Bácsfeketehegyen, de a Meggynap nem marad el, az ünnepséget június 13-án tartják meg a faluban.

feketicsi meggy
Bácsfeketehegy
Horkai Zsolt
Orosz Kálmán
meggy
meggyszedés

Most

17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.
16:51, Frissítve: 16:56

Nagy ho-ho-horgász gyerekek

Egyhetes ifjúsági horgásztábort tartanak a Péterrévéhez közeli Csík-ér partján. Az esemény a Mohol Sporthorgász Egyesület szervezésében valósult meg.
16:49, Frissítve: 20:07

KORszintézis

KORszintézis címmel szervezték meg a Topolyai Művésztelep idei nyári alkotótáborát. A vajdasági művészek a tábor első napjaiban a város kültéri alkotásait tekintették meg, melyek inspirációul szolgálnak az alkotáshoz.

Népszerű