Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Kiváló minőségű lesz idén a feketicsi meggy

2020-06-03
12:32
2020-06-03
18:08
Forrás
Pannon RTV
Közepes mennyiségű, viszont kiváló minőségű termésre számítanak idén a bácsfeketehegyi meggytermelők. A prima néven elfogadott, sötétbordó színű feketicsi meggy javában piroslik a fákon.

Javában zajlik a meggyszüret Bácsfeketehegyen. A nagy méretű, kiváló húsú, cukor- és savharmóniájú meggy messze földön híres magas antioxidáns tartalmáról.

Horkai Zsoltnak mintegy 250 termő meggyfája van. A család a 60-as évek óta foglalkozik megy termesztéssel. A gazda gépi szüretet alkalmaz birtokán.

Horkai Zsolt termelő elmondta: „Az idei termésről azt mondhatom, hogy a közepestől egy gyengébb termésünk van, ami a szárazságnak tudható be. A szüretet holnap tervezzük kezdeni. Ami a termés minőségét illeti, sokkal jobb mint a tavalyi, jelen pillanatban teljesen egészséges a meggy, bízunk benne, hogy így is marad. Tudni kell, hogy a tavalyi évben rengeteg csapadék esett le május folyamán, és hűvös május volt, aztán hirtelen bejött a jó idő és annyira megindult a gombabetegség, hogy megindult tavaly romlani a meggy. Az idei évben sajnos az a baj, hogy túl nagy volt a szárazság.”

Korábban 70-80 vagonnyi meggy is termett a faluban, és hűtőkocsikkal szállították a bácsfeketehegyi érett meggyet. Ma azonban a gazdák nehezebben tudják értékesíteni a korán érő gyümölcsöt, hívta fel a figyelmet Orosz Kálmán, a bácsfeketehegyi Gazdakör elnöke.

Orosz Kálmán hozzátette, a legtöbben feldolgozva értékesítik a termést: „Nálunk a meggyfa, ha valahol kiköpjük a magját ott az fává lesz, annyira szereti ezt a talajt, és itt tulajdonképpen meggytermelő szinte minden porta. Na most, kinek kisebb, kinek nagyobb területe van. Nagyon élvezetes, finom és különlegesen jó ízű meggy, nagyon sok értékes beltartalmi anyaggal. Sokan ezt nem is tudjuk, de bizonyított tény, hogy ez így van.”

A koronavírus miatt idén nem lesz több napos rendezvénysorozat Bácsfeketehegyen, de a Meggynap nem marad el, az ünnepséget június 13-án tartják meg a faluban.

feketicsi meggy
Bácsfeketehegy
Horkai Zsolt
Orosz Kálmán
meggy
meggyszedés

Most

13:07

La Liga: Sevilla – Eibar 1:0

Hazai pályán győzött a Sevilla csapata a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság 34. fordulójának hétfő esti mérkőzésén az Eibar együttese ellen.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.