Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Kiválóan termett a földieper az észak-bácskai homokvidéken

2018.05.21
14:36
2018.05.21
16:10
Forrás
Pannon RTV
A termelők minden szempontból elégedettek a hozammal. A vásárlók sem panaszkodnak, hiszen olcsóbb is, mint tavaly ilyenkor. A termést ládaszámra veszik, várhatóan sokan főznek majd házi eperlekvárt.

A horgosi Sárkány család évek óta foglalkozik földieper termesztésével. Idén már több mint két tonnát leszüreteltek. Most is naponta legalább 60-70 kiló gyümölcsöt szednek le.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Sárkány Mária, termelő, Horgos:
„- Mennyiségileg elég sok termett, ahhoz képest, hogy fiatal ültetvény volt, minőségre is elég nagyok lettek, habár az utója most már aprósodik, de elég jó.
- És ízre milyen? Finom? Édes?
- Finom, édes is, nem kapott esőt, tehát locsoltuk.
- És miért jobb a homoki földieper, mint ami a feketeföldön terem?
- A homoki földieper édesebb, sokkal.”

Az észak-bácskai homokvidéken a szabadföldi eper java most érik be. Az elkövetkező egy hétben még biztosan lesz majd bőségesen a zamatos gyümölcsből. A háziasszonyoknak viszont, akik eperlekvárt szeretnének főzni, azt tanácsolják, hogy most szerezzék be a földiepret. Termelői áron 120-tól 200 dináros kilogrammonkénti áron tehetik ezt meg.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Kovács Eszter még 74 évesen is szorgosan szüreteli a gyümölcsöt.
„- Mit kell csinálni a földieperrel, ha így frissen leszedik, hogy minél tovább elálljon?
- Hűvös helyre betenni, de sokáig nem bír elállni, vagy akinek van hűtőháza, ott álljon, akkor nem lesz semmi probléma. De ha frissen szedi és szép zöld a csumája, akkor biztos friss. A piacon is vagy bárhol vásárol, az biztos, hogy akkor friss.”

Lekvárnak a szép vörös, érett eper való. Ilyet árul a palicsi piacon Siniša Sajdić. Portékáját Tavankútról hozta, azt mondja: nagyon jó az idei termés: „Finom. Jobb, mint a tavalyi. Nekem legalábbis úgy tűnik.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Korcsolyás Emília a palicsi piacon már megvette az lekvárnak való gyümölcsöt.
„- Én úgy gondolom, lesz, eperből volt elég jó termés. Van a piacon eper, a bódékban is.
- És olcsóbb, mint tavaly ilyenkor?
- Olcsóbb, jóval olcsóbb.
- Mi a jó házi eperlekvár titka?
- A jó házi eperlekvárt úgy csináljuk, mint a baracklekvárt, hogy lecukrozzuk, egy 24 órát áll, aztán főzzük.”

Közben a piacon megjelent a korai cseresznye is. Kilóját 150 dinárért mérik.

eper
földieper

Most

22:11, Frissítve: 22:23

Magabiztos 25 gólos győzelem Kamerun ellen

A szerb női kézilabda-válogatott második mérkőzését is megnyerte a spanyolországi világbajnokságon. Szerbia együttese Kamerunt 43:18-ra győzte le a csoportkör második fordulójában.
21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 22:20

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű