Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

A klímaváltozás negatív hatásainak csökkentése

2022.05.17
15:31
2022.05.17
17:44
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták a Nyugat-Balkáni Zöld Navigátor Üzleti Egyesületet Újvidéken.

A regionális vállalkozói szövetség létrehozásának célja, hogy aktívan részt vegyen a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésében, technikai és pénzügyi támogatást nyújtson a regionális gazdaság átalakításához, valamint a köz- és magánszektor klímagazdaság felé tereléséhez. Az egyesület alapítói Vajdaság Fejlesztési Alapja és Garanciaalapja, valamint a Boszniai Szerb Köztársaság Garanciaalapja.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Manapság az uralkodó gazdasági modell a globális gazdaság korlátlan növekedésén alapul, de a bolygó forrásai végesek. Ahhoz, hogy az emberiség fennmaradjon, ezen változtatni kell.

Goran Janjić, igazgató, Nyugat-Balkáni Zöld Navigátor: „Már ma a vállalatoknak a termelés és a beruházások tervezése előtt gondolkodniuk kell a vállalati politika kiigazításáról és az éghajlati kockázatok integrálásáról, a pénzügyi szektor és a szabályozási keretek pedig ösztönzik vagy elriasztják majd azokat a vállalatokat, amelyek pozitív, illetve negatív hatással vannak a környezetre és a társadalomra.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Közös regionális fellépésre van szükség ahhoz, hogy szénmentessé tegyük a gazdaságot, csökkentsük a káros gázkibocsájtást, digitalizáljuk az ipart, serkentsük a megújuló energiaforrások használatát, átálljunk a megújuló mezőgazdaságra az éghajlatváltozás lelassítása érdekében, hangsúlyozta Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Ahhoz, hogy ez megtörténjen, az éghajlati szempontnak a mindennapi üzleti élet részévé kell válnia, aktívan kell kezelni a klímakockázatokat, fejleszteni kell a szabályozási kereteket, pénzügyi és technikai támogatást kell nyújtani a közös regionális gazdaságunknak, valamint a magán- és közszférát folyamatosan a klímagazdaság felé kell irányítani.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Minden jövendőbeli befektetésnek a zöld programon keresztül kell történnie, a fenntartható fejlődés környezeti, társadalmi és kormányzási irányvonalai alapján, mutatott rá Marija Obradović államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.

Marija Obradović, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, Szerbia: „Olyan terület vagyunk, ahol még bőven akad munka, de ahol kezdeményezőkészségünket is ki kell mutatnunk, elsősorban a helyi közösségeken keresztül. A helyi közösség Szerbia-szerte kulcsfontosságú tényező a zöld irányelvek megvalósításában az emberek, városok és települések számára.”

Saša Bešlić nemzetközi gazdasági szakértő bemutatta, hogy csak a fenntartható fejlődés alapján működő cégeknek van jövője, és ezért Szerbiának és a régiónak is fontos, hogy az átállás útjára lépjen.

klímaváltozás
klímaváltozás
klímaváltozás
Nyugat-Balkáni Zöld Navigátor Üzleti Egyesület
Goran Janjić
Igor Mirović

Most

18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű