Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Komoly károkat okozhat a kukoricamoly

2019-08-12
13:24
2019-08-12
20:11
Forrás
Pannon RTV
Akár felére csökkenhet a termés, ha kukoricamoly támadja meg a tengerit.

A szakemberek szerint évről-évre egyre több az olyan, gazdaságilag jelentős kártevő, ami akár 50-60 százalékos terméskiesést okozhat a növényállományban. A kukoricamoly most a másodvetésű állományt és a csemegekukoricát veszélyezteti.

A temerini Milinszki Csaba kukoricáját nem támadta meg a kukoricamoly. Jó hozamban reménykedik, hiszen odafigyelt a növényvédelemre. Ez többletköltséggel jár, de így a kártevők elkerülik a parcelláját: „A kukoricában ültetéskor találkoztunk a drótkukaccal, de a mintadarabon csávázott mag volt, ezért nem jelentett gondot. Egyéb kártevőkkel a kukoricában nem találkoztam.”

Mivel a kukoricamoly éjjel támad, a Mezőgazdasági Kutatóintézetben fénycsapdás módszerrel állapítják meg a rovar rajzás-csúcsát. A kapott eredmények alapján végzik a növényvédelmet. Az entomológus azt mondja, hogy a mostani, második generációs rovar lárvája ellen árukukoricában nehéz védekezni, inkább a másodvetésű- és a csemegekukoricában kell körültekintőnek lenni. Amennyiben a növények 10 százaléka fertőzött, permetezni kell.

Željko Milovac, entomológus: „Ebben az esetben sokkal összetettebb a védekezés, mert többször kell kezelni az állományt. Mivel a termesztés drága, az embereknek többször kell átvizsgálniuk az ültetvényeiket, és amennyiben a támadás meghaladja a gazdasági határértéket, muszáj védekezni.”

A kártevő lárvája a növény szárába és a csőbe fúrja be magát, így megakadályozza a tápanyagok áramlását és a növény elszárad. Kazinczy Szilveszter növényvédő azt tanácsolja, hogy a kártevő populációjának csökkentése érdekében a megelőzésre is ügyeljenek a gazdák: „Lehetőleg kerüljük a monokultúrás termesztést, tehát évről évre ne kukoricát termesszünk ugyanazon a területen, a szárát, lehetőleg ősszel dolgozzuk be a talajba, és lehetőleg mélyen, 10 centiméternél mélyebbre, ugyanis a kukoricamoly lárvája a szárban fog áttelelni, és ha elég mélyen forgatjuk le a talajban, tavasszal nem fog tudni kikelni, kimászni.”

A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a kártevő lárvája ellen júliusban csak pár napig lehet védekezni. Leggyakrabban a csőkezdeményezés alatti, illetve feletti részen jelenik meg, és onnan fúrja be magát a növény belsejébe.

kukorica
kukoricamoly
entomológus
növényvédelem

Most

22:35

A VIVE 25 éve

Nagy várakozás előzi meg a VIVE magyarnóták és csárdások fesztiváljának szeptember 26-ra és 27-re tervezett 25 éves jubileumi ünnepségét.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.